Priopćenje za javnost
19.07.2022.

autor Hvidra RH

Povodom najnovijih provokacija iz Srbije oko neviđenog pokušaja srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da privatnim kanalima, bez prethodne službene najave i provedene koordinacije diplomatskih, sigurnosno-obavještajnih i drugih priprema, uđe na teritorij Republike Hrvatske, ovim putem najoštrije osuđujemo iste postupke dužnosnika Srbije, kao i sramotne izjave lidera SDSS-a Milorada Pupovca, koji ga je u tome podržao.

Pod izlikom posjete Jasenovcu i Pakracu, bez službene obavijesti hrvatskim vlastima, uz koordinaciju sa njegovim glasogovornikom Pupovcem, itekako svjestan da bi svaki privatni pokušaj ulaska u našu zemlju bio zabranjen od strane granične policije, budući da se u njegovoj pratnji nalaze naoružane osobe, Vučić je započeo novu manipulaciju medijskim prostorom, uz prateći orkestar huškačkih izjava njegovih ministara, nastojeći ponovo igrati omiljenu mu ulogu žrtve, pokušavajući izazvati međunarodni diplomatski skandal.

Obzirom da su njegovi pokušaji bili apsolutno neprihvatljivi, izrazito provokativni i protivni osnovnim diplomatskim protokolima u međunarodnom pravu, u potpunosti podržavamo Odluku Vlade RH i nadležnog ministarstva vanjskih i europskih poslova kojom su zabranili Vučiću ulazak u našu zemlju.

Svake godine uoči obilježavanja VRO „Oluja“ Vučić smisli novu provokaciju, iskorištavajući bezobzirno žrtve Jasenovca u dnevno-političke svrhe, istovremeno negirajući velikosrpsku agresiju na našu zemlju, uz kontinuirane pokušaje izjednačavanja žrtve i agresora, te ove godine i omalovažavanja nadležnih institucija hrvatske države, kojim potezima mu se pridružio i Pupovac, sa svojim očekivanim patetičnim izjavama u svrhu relativizacije  najnovijih kršenja diplomatskih pravila.

Svjesni smo danas činjenice da velikosrpska ideja nije mrtva, odnosno da je „mali Milošević“ ponovno izabran za predsjednika Srbije, iako se u agresorskom ratu u našoj zemlji nije baš iskazao, dok njegov trbuhozborac Pupovac, poskok u hrvatskim njedrima, opetovano nastavlja sa ispuštanjem svoga otrova, ne prestajući provoditi istu ideju kroz sustavno provociranje i omalovažavanje temelja hrvatske države, dok se istovremeno godinama obilno bogati parazitirajući na našem državnom proračunu.

Tako je i ove godine, srpska nacionalna manjina, iz državnog proračuna RH, dobila čak 13.603.000,00 kn, od kojeg iznosa je najviše i to, 4.000.000,00 kn, dobio Samostalni srpski tjednik Novosti, izdavača Srpskog narodnog vijeća, a koji je posebno specijaliziran za blaćenje institucija hrvatske države i svetinja Domovinskog rata, te SNV iskreno priznaje da veliki dio dobivenih sredstava nisu u mogućnosti namjenski utrošiti, budući da u nekim sredinama sa srpskom manjinom uopće nema kulturnih, obrazovnih i sportskih sadržaja, dok se sve to događa u situaciji kada se istovremeno štedi na svim drugim poljima u svakodnevnom životu i ugroženoj egzistenciji hrvatskih građana.

Slijedom svega navedenog, tražimo da se do daljnjega ostane pri odluci o zabrani ulaska u našu državu za srbijanskog predsjednika Vučića, a imajući u vidu njegovu ulogu 90-ih i kontinuirano potpirivanje mržnje izjavama posljednjih godina iz kojih se, prema mišljenjima stručnjaka za međunarodno pravo, mogu iščitati određene prijetnje po nacionalnu sigurnost RH, tražimo da se proglasi personom non grata, kao što su već proglašeni njegov ministar Vulin i ratni zločinac Šešelj, te da se posebno preispita odgovornost Milorada Pupovca i njegova uloga u ovom pokušaju zaobilaženja državnih institucija u cilju tajnog uvođenja šefa strane države sa naoružanom pratnjom u Hrvatsku, što predstavlja posebnu ugrozu i moguću terorističku prijetnju sa sigurnosno-obavještajnog aspekta, uz mogućnost pokušaja podrivanja ustavnopravnog poretka RH.

Predsjednik HVIDR-a RH

Josip Đakić