10. Umjetnička kolonija HVIDR-a RH
21.02.2017.

autor Hvidra RH

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

  1. Umjetnička kolonija HVIDR-a RH

 

 

 

Temeljem Odluke Glavnog odbora u svrhu realizacije plana i programa za 2016. godinu, HVIDR-a RH je organizirala 10. Umjetničku koloniju pod nazivom „Umjetnošću do puta istine i slobode – za Domovinu i generale“ u vremenskom razdoblju od 18. do 23. listopada 2016. godine u Planinarskom domu Malačka u Kaštel Starom.

 

Umjetnička kolonija HVIDR-a RH je rekreativno-stvaralačka radionica na kojoj je sudjelovalo 24 umjetnika – članova udruga u sustavu HVIDR-a RH i hrvatskih branitelja sa područja cijele Republike Hrvatske u cilju realizacije programa psihosocijalne rehabilitacije hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, razvijanja umjetničkih i stvaralačko-rekreativnih sposobnosti hrvatskih branitelja.

 

Tijekom održavanja kolonije umjetnici su izradili više od 70 umjetničkih djela u svrhu održavanja humanitarne aukcije za pomoć hrvatskim braniteljima, te prezentaciji radova umjetnika HRVI-a u RH i inozemstvu tijekom 2017. godine.

 

Od prve radionice održane davne 2006. godine, umjetnici su izradili preko 500 umjetničkih djela i skulptura koje su prodane na humanitarnim aukcijama koje su se održavale svake godine u cilju prikupljanja sredstava za pomoć u obrani hrvatskih branitelja, kao onim braniteljima i njihovim obiteljima u teškim materijalno-egzistencijalnim problemima.

 

 

                                                                                                            

                                                                                            

                                                                                                                       

                                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U Hvidrinoj likovnoj koloniji na Malačkoj stvara se humanitarno i terapijski

Napisao/la Dijana Putnik

Objavljeno: 22 Listopad 2016

 

 

 

 

 

 

 

DESETA RADIONICA HRVATSKIH RATNIKA
Slikari i kipari, ratni vojni invalidi, hrvatski branitelji i njihovi prijatelji, desetu godinu za redom okupili su se u Hvidrinoj likovnoj koloniji, a nakon Šibenika, Zadra, Virovitice i drugih hrvatskih gradova, u kojima je gostovala prethodnih devet godina, likovna kolonija Hvidre stigla je u Kaštela.

Od polovice ovog tjedna u planinarskom domu na Malačkoj, sudionici kolonije stvaraju slikarska i kiparska djela, a voditelj kolonije je kipar Antun Ferbežar – Tonča.

– Ovogodišnja Hvidrina radionica nosi naziv“Umjetnošću do puta istine i slobode – za Domovinu i generale“. Jedan od ciljeva joj je prikupiti sredstva za pomoć za obranu hrvatskih generala i branitelja, kao i prikupiti sredstva za pomoć potrebitim braniteljima. Ujedno ona je određena psiho-fizikalna terapija hrvatskim ratnicima.
Među sudionicima ima i onih koji još uče slikati, kao i onih koji se slikarstvom bave cijeli život, a svi oni u slikarstvu su našli svoj mir. Na ovaj način pokazujemo i da hrvatski branitelji, osim što su bili ratnici, oni su i umjetnici – kazao je Ferbežar, koji je nadodao kako je u godinama ranije u kolonijama sudjelovao i veći broj umjetnika, no zbog sve manje sredstava i broj sudionika nešto je manji.

A u radu kolonije u Kaštelima, sudjeluje dvadesetčetvero umjetnika iz svih krajeva Hrvatske. Jedan od njih je i Splićanin Tonći Erceg.

– Ja se uvijek odazivam na sve humanitarne akcije jer mi smo branitelji uvijek bili spremni davati, i danas dajemo, a davat ćemo i dalje. Meni je slikanje svojevrsna terapija, a u ovakvim kolonijama imam priliku biti s ljudima s kojima dijelim istu sudbinu, razgovaramo, zabavimo se i na kraju radimo ono što volimo – ustvrdio je Erceg.

Sudionike kolonije u petak navečer došli su pozdraviti čelni ljudi grada Kaštela, kaštelanske i županijske Hvidre, Josip Periša predsjednik glavnog odbora Hvidre Hrvatske te predstavnik Ministarstva branitelja, Ivan Vukić.

– Drago mi je da su umjetnici za mjesto svoje desete, jubilarne kolonije, izabrali Kaštela i dom na Malačkoj, gdje je i spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.
Nadam se da će rezultat rada kolonije biti dobar, da će se svi radovi uspješno prodati, kako bi tim sredstvima pomogli onima kojima je to potrebno. Sve pohvale organizatorima, Hvidri Hrvatske – u svom pozdravu kazao je kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić.

U proteklih nekoliko dana u koloniji je nastalo nešto više od 70 likovnih i kiparskih radova, s motivima mora, ravnice, šuma ili mrtve prirode, aktovi i portreti, u više tehnika, a svi oni naći će se uskoro na aukciji, kako je to bila praksa i prethodnih godina.
Gdje će se točno i kada održati aukcija još nije određeno, no zna se da će prihod od prodaje djela otići braniteljima i njihovim obiteljima, kojime je pomoć potrebna.
Sudionici kolonije izrazili su nadu, da upravo Kaštela budu mjesto gdje će nastala djela naći svoje nove vlasnike.