BAZA ZNANJA

Za društveni razvoj

Centri znanja za društveni razvoj djeluju kao svojevrsne think-do-tank organizacije koje provode sljedeće aktivnosti u svom području djelovanja:

  • istraživanja i analize javnih politika iz područja djelovanja,
  • prijenos specifičnih znanja u Republici Hrvatskoj i u zemljama jugoistočne Europe,
  • razvoj društvenih potencijala te
  • zagovaranja pozitivnih društvenih promjena.

Centri znanja za društveni razvoj su oblici razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva koja uključuje organizacije civilnoga društva koje su pokazale kvalitetu i profiliranost svog djelovanja kroz institucionalni, organizacijski i programski razvoj, visoku razinu umreženosti u svom području djelovanja i/ili uključivanja volontera i građana/građanki u svoje djelovanje, stručnost kroz provedena istraživanja te kvalitetne modele prijenosa znanja u Republici Hrvatskoj i kroz međunarodnu razvojnu pomoć. Nacionalna zaklada je postupak odabira organizacija koje zadovoljavaju opisane uvjete provela putem pozivnog natječaja za uspostavu razvoje suradnje u području centara znanja za društveni razvoj u Republici Hrvatskoj.

Program centara znanja ugovara se na najmanje tri (3), a najviše pet (5) godina s mogućnošću produženja razvojne suradnje u ovom području nakon provedenoga temeljnog vrednovanja utjecaja uključenih organizacija na društveni razvoj Republike Hrvatske.
Organizacije koje sa Nacionalnom zakladom zaključe sporazume o razvojnoj suradnji u području centara znanja za društveni razvoj ne mogu ostvariti pravo na bilo koju drugu vrstu financijske podrške Nacionalne zaklade.

STOP nasilju nad ženama s invaliditetom 

Slijedom Kampanje SOIH – Mreža žena s invaliditetom u svezi aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i Međunarodnog dana ljudskih prava predstavnica Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH, Adela Osvaldić, a u ime udruga okupljenih u  9. Centra znanja, snimila je  poruku s izjavom “STOP nasilju nad ženama s invaliditetom” s prijevodom na hrvatski znakovni jezik. 

Kampanja se provodila s ciljem senzibiliziranja i podizanja svijesti šire javnosti o velikoj pojavnosti i žurnoj potrebi djelovanja u cilju sprječavanja nasilja nad ženama i djevojkama, a posebice nad ženama i djevojkama s invaliditetom. Poseban cilj ove godine, pod motom #pokrenite bio je potaknuti Vladu Republike Hrvatske da skloništa za žene žrtve nasilja učini potpuno pristupačnim ženama s invaliditetom i to građevinski, komunikacijski i orijentacijski. 

Kroz aktivnosti koje su se u Kampanji provodile poslana je snažna poruka o nužnosti eliminacije svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, s posebnim naglaskom na važnosti edukacije. Posebnu pažnju privukao je video “STOP nasilju nad ženama s invaliditetom” izrađen u okviru Kampanje, a kroz koji se šalje posebna poruka u cilju sprječavanja nasilja nad gluhim ženama.