15. Redovni izvještajni Sabor HVIDR-a RH održan
27.04.2015.

autor Hvidra RH

15. Redovni izvještajni Sabor HVIDR-a RH održan je 18. travnja 2015. u Kaštel Sućurcu. Na Saboru su nazočili delegati svih županijskih zajednica udruga, Z.U. HVIDR-a Grada Zagreba i udruga na području RH, ministar uprave g. Arsen Bauk, gradonačelnik grada Kaštela, g. Ivan Udovičić, izaslanik župana Splitsko-dalmatinskog, g. Damir Gabrić, načelnik općine Siget, Vinko Zulim, te predstavnici krovnih udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.15. Redovni izvještajni Sabor HVIDR-a RH održan je 18. travnja 2015. u Kaštel Sućurcu. Na Saboru su nazočili delegati svih županijskih zajednica udruga, Z.U. HVIDR-a Grada Zagreba i udruga na području RH, ministar uprave g. Arsen Bauk, gradonačelnik grada Kaštela, g. Ivan Udovičić, izaslanik župana Splitsko-dalmatinskog, g. Damir Gabrić, načelnik općine Siget, Vinko Zulim, te predstavnici krovnih udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Na osnovu Odluka Sabora usvojena su izvješća o radu svih tijela (Predsjedništvo, Glavni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti) sa osvrtom na provođenje plana i programa, kao i financijsko izvješće za 2014. godinu, donesen je novi Statut HVIDR-a RH temeljem usklađivanja sa Zakonom o udrugama, kao i nacrti statuta članica u sustavu HVIDR-a RH. Također su pozvani članovi HVIDR-e da se pridruže aktivnostima Građanske inicijative Visia Croatica u cilju spasa i zaštite Imunološkog zavoda.

Nakon radnog dijela Sabora, provedena je rasprava u svezi održavanja mirnog prosvjeda hrvatskih branitelja u Savskoj 66, te su jednoglasno podržane sve aktivnosti i zahtjevi branitelja članova Udruga 100% za Hrvatsku, a posebno je snažno podržan zahtjev za donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, čime bi se izbjeglo politiziranje o pravima branitelja neovisno o promjenama vlasti.

Sa Sabora je upućen poziv svim hrvatskim ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata RH na veliki skup zajedništva 100% za Hrvatsku, koji će se održati 02. svibnja na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, sa početkom u 19.00 sati.