15. SŠNIDOR „Zadar 2009.“
15.11.2009.

autor Hvidra RH

U organizaciji Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH održano je 15. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata (15. SŠNIDOR) i to u vremenskom razdoblju od 13. – 15. studenog 2009. godine u Zadru.

U organizaciji Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH održano je 15. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata (15. SŠNIDOR) i to u vremenskom razdoblju od 13. – 15. studenog 2009. godine u Zadru.

Svečano otvaranje natjecanja bilo je 13. studenog 2009. godine u Športskom centru Višnjik u dvorani Krešimir Čosić, Zadar.

SŠNIDOR je športska manifestacija koja je nastala prije 15 godina unutar MORH-a, a gradu Zadru pripala je čast da bude domaćin natjecanja. Do sada su gradovi domaćini bili: Vukovar, Mostar, Osijek, Varaždin, Zadar, Pula, Split, Zagreb i Šibenik. Osnovna svrha organiziranja ovog tradicionalnog programa je druženje naših članova u vidu športskih i rekreativnih aktivnosti, radi provođenja psihičke i zdravstvene rehabilitacije u cilju lakšeg uključivanja u društveni život nakon teškog stradavanja u Domovinskom ratu.

Na natjecanju sudjelovalo je oko 800 športaša – hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, koji su snagu i športske vještine odmjerili u 9 invalidskih športskih disciplina, odnosno 28 športskih kategorija: boćanje, elektronski pikado, kuglanje, plivanje, stolni tenis, streljaštvo (zračna puška), šah, športski ribolov i utrka u invalidskim kolicima. Na natjecanje su sudjelovali i slijepi HRVI-a i to u disciplinama: elektronski pikado, kuglanje i plivanje.

Dana 30.-31. listopada 2009. godine u Topuskom, održano je natjecanje 179 sudionika u športskoj disciplini viseća kuglana, a tri prvoplasirane ekipe: Grad Zagreb, Sisačko-moslovačka i Varaždinska županija. Svi natjecatelji su sudjelovali na završnom natjecanju u Zadru.

Temeljem Odluke Glavnog odbora HVIDR-a RH u sklopu održavanja 15. SŠNIDOR-a, organizirana je umjetnička kolonija sa ciljem stvaranja fundusa umjetničkih djela HVIDR-a RH u svrhu pomoći hrvatskim braniteljima u teškoj materijalno-financijskoj situaciji, sa posebnim osvrtom na pomoć braniteljima optuženima za ratne zločine, te prezentacije radova umjetnika HRVI-a u RH i inozemstvu.

U sklopu održavanja 15. SŠNIDOR-a organizirani su edukacijski seminara o radu tijela HVIDR-a RH.

Nositelj organizacijskih aktivnosti 15. SŠNIDOR-a je HVIDR-a RH. SŠNIDOR se održao pod Visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH, g-đe Jadranke Kosor.

[nggallery id=6]