19. Redovni izvještajni Sabor HVIDR-a RH
12.12.2019.

autor Hvidra RH

19. Redovni izvještajni Sabor HVIDR-a RH održan je dana 11. prosinca 2019. u restoranu Kristal u Karlovcu. Na sjednici Sabora je bilo nazočno 184 delegata iz svih županijskih zajednica udruga HVIDR-a na području Republike Hrvatske.

Saboru HVIDR-a RH nazočili su uvaženi gosti, te je tako u ime predsjednika Vlade RH, g. Andreja Plenkovića i ministra hrvatskih branitelja g. Tome Medveda,  nazočio g. Dinko Tandara, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, g. Ivica Akmadža, glavni tajnik ministarstva hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, g. Tomislav Lipovšćak, saborski zastupnik, izaslanica župana Karlovačke županije, g-đa Ines Pavlačić, predstojnica Ureda državne uprave,  gradonačelnik Karlovca, g. Damir Mandić i predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, g. Zoran Maras.

Pročitano je pismo isprike Predsjednice RH, g-đe Kolinde Grabar-Kitarović koja zbog predizbornih aktivnosti nije mogla nazočiti Saboru HVIDR-a RH, ali je od nazočnih popraćena velikim apaluzom.

Na radnom djelu sjednice, nakon održane rasprave, usvojena su izvješća o radu Predsjedništva i Glavnog odbora, sa pregledom realizacije plana i programa, financijsko izvješće I.-XII. 2018. godine, kao i izvješća o radu tijela, sa pregledom realizacije plana i programa, te financijsko izvješće I.-XI. 2019. Također su usvojena izvješća o radu Suda časti i Nadzornog odbora HVIDR-a RH za 2018. i 2019. godinu. Temeljem dnevnog reda, na kraju je usvojen Operativni i financijski plan za 2020. godinu.

Nakon završetka sjednice Sabora, održana je tribina u svrhu edukacije o realizaciji odredaba novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji i radu Ministarstva hrvatskih branitelja na kojoj su prezentacije održali g. Vladimir Bergman, načelnik Sektora za upravne i pravne poslove, kao g. Ivo Bulaja, zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji su na kraju predavanja odgovarali na postavljena pitanja nazočnih hrvatskih ratnih vojnih invalida.

Sudionici tribine istaknuli su dobru suradnju u dosadašnjem radu udruga i nadležnih državnih tijela, te su iskazali zadovoljstvo organizacijom, načinom edukacije i kvalitetnom raspravom koja je uvelike doprinijela povećanju njihovog znanja, informiranosti, psihosocijalnog osnaživanja i edukacije o njihovim pravima i aktivnostima ministarstva, a posebice mogućnosti prijenosa stečenih znanja njihovim članovima i udrugama na lokalnoj razini, te potrebu realizacije tribina u matičnim  županijskim središtima u narednom razdoblju.

Na kraju su jednoglasno usvojeni zaključci Sabora i Tribine na temelju kojih će se od saborskih zastupnika zatražiti donošenje odluke o odbacivanju izvješća Glavnog državnog odvjetnika za 2017. i 2018. godinu radi dugogodišnjih propusta, sporosti i nečinjenja po pitanju otkrivanja i procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u vrijeme velikosrpske agresije na RH, te u skladu s time odstupanja Glavnog državnog odvjetnika i njegovih zamjenika. Isto tako, donesena je odluka prema kojoj će se uputiti ministarstvu hrvatskih branitelja i Vladi RH prijedlog izmjene i dopune članka 30. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, odnosno brisanje stavka 3. vezano za  ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja.