21. Redovni izvještajno-izborni Sabor HVIDR-a RH
03.11.2021.

autor Hvidra RH

Dana 16. listopada 2021. godine u dvorani hotela „Kristal“ u Karlovcu održan je 21. Redovni izvještajno-izborni Sabor HVIDR-a RH u sklopu kojeg je održana i Tribina o provođenju Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Na Saboru su sudjelovala 153 delegata, članovi tijela i predstavnici 20 ŽZU HVIDR-a i ZU HVIDR-a Grada Zagreba, koji su jednoglasno usvojili izvješća o radu svih tijela HVIDR-a RH za 2021. godinu (od 1.1. do 30.09.), izvješća za mandatno razdoblje 2017. – 2021. godine, financijska izvješća 2020. i 2021. godine, te Operativni i financijski plan za 2022. godinu.

Radnom dijelu Sabora nazočili su pozvani gosti: izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske – ministar zdravstva Vili Beroš, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora – saborska zastupnica Nada Murganić, izaslanici potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja – državni tajnik Špiro Janović i glavni tajnik Ivica Akmadža, izaslanik MORH-a – načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, general-bojnik Tihomir Kundid, zamjenik ravnatelja HZMO-a – Ivo Bulaja, gospođu Maju Vučinić-Knežević –  izaslanica županice Karlovačke županije – Maju Vučinić-Knežević i izaslanik gradonačelnika grada Karlovca – Marin Svetić, predsjednik Gradskog vijeća i ostali uvaženi gosti.

Sukladno odredbama Statuta i Poslovnika o radu Sabora, tajnim glasovanjem, delegati su natpolovičnom većinom glasova ponovo izabrali za dosadašnjeg predsjednika HVIDR-a RH Josipa Đakića iz Virovitice (124 glasa), za predsjednika Glavnog odbora Josipa Perišu iz Šibenika (122 glasa), za dopredsjednika HVIDR-a RH Antu Tandaru iz Zagreba (117 glasova), za  predsjednika Suda časti g. Juru Milasa iz Imotskog (130 glasova), dok je za predsjednika Nadzornog odbora izabran novi član Josip Goreta iz Otoka (139 glasova).

Pozdravljajući izaslanstva iz svih 20 županijskih organizacija , HVIDR-a grada Zagreba, te HVIDR-a HVO Herceg Bosna, predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić  je naglasio da će se zalagati za zakonske izmjene u vezi usklađivanja invalidnina sukladno rastu BDP-a kao i za ukidanje 10%tnog umanjenja mirovina. Istaknuta je i borba za dostatna sredstva da se organizira tradicionalno 26.  Svehrvatsko sportsko natjecanje invalida, koje okuplja više od 1000 sudionika, jer su iz tih sportskih igara iznjedreni zlatni paraolimpijci, kao što su Darko Kralj u bacanju kugle, Zoran Križanec u stolnom tenisu i ostali vrhunski međunarodni sportaši. U tu svrhu će se raditi na dugoročnom projektu za dodjelu državnog zemljišta kod Makarske radi izgradnje Centra za rehabilitaciju hrvatskih branitelja, održavanja SŠNIDOR-a, duhovne obnove, edukacija i ostalih aktivnosti, financiranih  od sredstava EU.

Nastavit će se organizirati i likovna kolonija, a moguće je da će se opet održati aukcija tih radova kako bi se prikupila sredstva za branitelje u teškim životnim i zdravstvenim situacijama. Jedna od aktivnosti HVIDR-a RH bit će da svojim članovima pomogne da skupe sve potrebno kako bi stekli uvjete za energetsku obnovu svojih kuća preko Fonda za zaštitu okoliša kroz realizaciju Pilot projekta povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama HRVI-a, kojim se planira zainteresiranim članovima omogućiti financiranje izrade projekte dokumentacije i prijave na natječaj nadležnog Fonda u suradnji sa jedinicama lokalne samouprave i nadležnim ministarstvom.

Snažnu poruku podrške udruzi je dao ministar Vili Beroš i drugi visoki gosti. Beroš je pozdravio  delegate HVIDR-a i ostale sudionike u ime premijera Andreja Plenkovića i poručio im da je njihov doprinos u stvaranju slobodne Hrvatske velik, te da “bez njihove žrtve Hrvatska ne bi danas bila ponosna članica europske obitelji”.

Pozvao je članstvo da svi zajedno promoviraju cijepljenje protiv COVIDA-19, jer će time Hrvatska biti zdravstveno sigurnija.

– Učinimo to za Hrvatsku, za koju ste vi dali svoje zdravlje, za koju su poneki dali i svoje živote, jer Hrvatska može i mora bolje – rekao je Beroš i poželio im puno zdravlja i sve najbolje u budućnosti.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović je rekao da je HVIDR-a ministarstvu velika pomoć u radu te da je to put da “zajedno učine ovu zemlju i život u njoj boljim”.

– U ovo naše današnje vrijeme treba znati da smo u Domovinskom ratu pobijedili radi zajedništva i to zajedništvo nam je potrebno i danas. Branitelj ne može biti razjedinitelj – rekao je Janović i zahvalio im za doprinos i žrtvu u pobjedi u Domovinskom ratu.

General-bojnik Tihomir Kundid je u svojstvu izaslanika ministra obrane Marija Banožića rekao, govoreći o stradanjima hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, da zaslužuju istinu o časnoj i pravednoj borbi za mir i slobodu, da je HVIDR-a lider u tom poslanju.

– HVIDR-a je značajna organizacija jer pruža potporu u rješavanju svih izazova koje život nosi. Često čujemo sintagmu da se moramo okrenuti budućnosti, ali povijest se ne smije ignorirati jer je ona svjedok vremena i svjetlo istine – rekao je.

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora zastupnica Nada Murganić ustvrdila je da se Hrvatski sabor u svakoj prilici trudi očuvati uspomenu na njihove zasluge i kroz izmjene zakona bori se za njihov dignitet. Murganić je također naglasila važnost toga što su članovi HVIDR-a aktivni u društvu i partneri mnogim institucijama u njihovu radu.

Nakon održanog radnog dijela Sabora, organizirana je Tribina o realizaciji Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji i prijedlozima za izmjene zakona kojima se reguliraju prava HRVI-a – na kojoj su aktivno sudjelovali predstavnici ministarstva hrvatskih branitelja: državni tajnik Špiro Janović, glavni tajnik Ivica Akmadža, zamjenik ravnatelja HZMO-a – Ivo Bulaja i ostale nadležne osobe.

Nakon održane rasprave i predloženih prethodnih prijedloga Glavnog odbora, doneseni su zaključci tribine, koji će se uputiti nadležnim državnim tijelima, a kojima će se ustrajati na zahtjevu za usklađivanjem iznosa osobne invalidnine HRVI-a sa porastom plaća u Republici Hrvatskoj, odnosno izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, kao i ukidanjem smanjenja od 10% mirovina i mirovinskih primanja hrvatskih branitelja iz DR i članova njihovih obitelji iz Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju.