22. Redovni izvještajni Sabor HVIDR-a RH – Virovitica 22. listopada 2022.

lis 28, 2022 | Ostale vijesti

Temeljem provođenja plana i programa, dana 22. listopada 2022. u Virovitici, sa početkom u 11,00 sati održan je 22. Redovni izvještajni Sabor Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH.

Sve nazočne delegate u ime predsjednika Sabora Josipa Periše, pozdravio je njegov zamjenik Zlatko Uremović koji je i vodio ovu sjednicu Sabora. 

Delegate Sabora srdačno je pozdravio potpredsjednik Hrvatskog časničkog zbora, Davor Špoljarić iz Virovitice, koji je istaknuo da mu je čast i zadovoljstvo pozdraviti sve nazočne, te im je izrazio dobrodošlicu u njegov grad. Kako je sam član Udruge HVIDR-a Virovitica svjestan je svega što HVIDR-a čini za svoje članove. Delegatima Sabora, kao i natjecateljima SŠNIDOR-a zaželio je puno uspjeha. Predsjedniku HVIDR-a RH čestitao je na svim uspješno provedenim aktivnostima.

Suzana Filipović, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pozdravila je sve nazočne i zahvalila na pozivu za sudjelovanje na sjednici Sabora. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje spreman je za suradnju i stoji na raspolaganju za odgovore na eventualna pitanja koji nazočni budu imali.

Saboru su nazočila 142 delegata iz svih županija i gradova na području RH, koji su usvojili izvješća o radu Predsjedništva, Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti HVIDR-a RH za 2021. i 2022. godinu, kao i Operativni i financijski plan za 2023. godinu, te su raspravljali o realizaciji Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u cilju povećanja razine osviještenosti, znanja i informiranosti hrvatskih branitelja o njihovim zakonskim pravima i aktivnostima nadležnih državnih tijela u svrhu psihološkog i socijalnog osnaživanja, te podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji.

Podnoseći izvješće o vrlo aktivnom radu HVIDR-a RH, predsjednik Đakić iznio je nekoliko najvažnijih aktivnosti kojima se bavila udruga, a jedno od njih je i podnošenje zahtjeva za financiranje projekata braniteljskih udruga, te zahtjeva za usklađivanjem osobnih invalidnina HRVI s porastom plaća u Republici Hrvatskoj i donošenje odluke o prestanku primjene mjere smanjenja mirovina, propisane Zakonom iz 2010. godine.

-To su naša dva osnovna zahtjeva koja su opetovano upućena Ministarstvu hrvatskih branitelja, a inzistirao sam i zahtjevao da do kraja godine u proceduru uđu izmjene i dopune Zakona kojom bi se ukinula odluka o mjeri umanjenja mirovina za 10 posto, koja uistinu nema smisla. Mjera usklađenja mirovina nije provedena već 20 godina, ali nastala je nužda i potreba, a BDP je još uvijek u porastu u Republici Hrvatskoj. Osim toga, povećala se i cijena invalidskih pomagala i ostalog što invalidi koriste u smislu ublažavanja svojih normalnih mogućnosti, što je zasigurno i razlog više da se žurno provede mjera usklađivanja invalidnina kojom bi se ona ipak nešto povećala – izdvojio je jedan od važnijih prioriteta HVIDR-a RH. 

Napomenuo je tom prigodom još jedan od važnijih zadataka, a to je zaštita digniteta hrvatskih branitelja, invalida Domovinskog rata. Reagirali smo na sve one nedaće koje dolaze uglavnom iz susjedne Republike Srbije, ali i od nekih dužnosnika Republike Hrvatske koji često puta zastranjujući i nepoštujući Domovinski rat i žrtvu, znaju izgovoriti svakakve nebuloze i riječi koje nisu primjerene državnim dužnosnicima. Stoga smo svaki put reagirali našim priopćenjima kojima je jasno rečeno da ne možemo i nećemo dopustiti niti tolerirati takve događaje koji blate i Domovinski rat i hrvatske branitelje.

Slijedom provedbe svih aktivnosti, koje su uključivale pravodobnu realizaciju natjecanja SŠNIDOR-a koja su se organizirala istog dana, a uključivala su i angažiranost delegata Sabora, donesena je odluka da će se tribina o provedbi zakona kojima se reguliraju prava HRVI-a, održati početkom prosinca ove godine.

                                                                                                                                          Predsjednik HVIDR-a RH

                                                                                                            Josip Đakić