22. Redovni izvještajni Sabor i ostale aktivnosti HVIDR-a RH – Virovitica 22. listopada 2022.
28.10.2022.

autor Hvidra RH

Temeljem provođenja plana i programa, dana 22. listopada 2022. u Virovitici, sa početkom u 11,00 sati održan je 22. Redovni izvještajni Sabor Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH.

Sve nazočne delegate u ime predsjednika Sabora Josipa Periše, pozdravio je njegov zamjenik Zlatko Uremović koji je i vodio ovu sjednicu Sabora.

Delegate Sabora srdačno je pozdravio potpredsjednik Hrvatskog časničkog zbora, Davor Špoljarić iz Virovitice, koji je istaknuo da mu je čast i zadovoljstvo pozdraviti sve nazočne, te im je izrazio dobrodošlicu u njegov grad. Kako je sam član Udruge HVIDR-a Virovitica svjestan je svega što HVIDR-a čini za svoje članove. Delegatima Sabora, kao i natjecateljima SŠNIDOR-a zaželio je puno uspjeha. Predsjedniku HVIDR-a RH čestitao je na svim uspješno provedenim aktivnostima.

Suzana Filipović, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, pozdravila je sve nazočne i zahvalila na pozivu za sudjelovanje na sjednici Sabora. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje spreman je za suradnju i stoji na raspolaganju za odgovore na eventualna pitanja koji nazočni budu imali.

Saboru su nazočila 142 delegata iz svih županija i gradova na području RH, koji su usvojili izvješća o radu Predsjedništva, Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti HVIDR-a RH za 2021. i 2022. godinu, kao i Operativni i financijski plan za 2023. godinu, te su raspravljali o realizaciji Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u cilju povećanja razine osviještenosti, znanja i informiranosti hrvatskih branitelja o njihovim zakonskim pravima i aktivnostima nadležnih državnih tijela u svrhu psihološkog i socijalnog osnaživanja, te podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji.

Podnoseći izvješće o vrlo aktivnom radu HVIDR-a RH, predsjednik Đakić iznio je nekoliko najvažnijih aktivnosti kojima se bavila udruga, a jedno od njih je i podnošenje zahtjeva za financiranje projekata braniteljskih udruga, te zahtjeva za usklađivanjem osobnih invalidnina HRVI s porastom plaća u Republici Hrvatskoj i donošenje odluke o prestanku primjene mjere smanjenja mirovina, propisane Zakonom iz 2010. godine.
-To su naša dva osnovna zahtjeva koja su opetovano upućena Ministarstvu hrvatskih branitelja, a inzistirao sam i zahtjevao da do kraja godine u proceduru uđu izmjene i dopune Zakona kojom bi se ukinula odluka o mjeri umanjenja mirovina za 10 posto, koja uistinu nema smisla. Mjera usklađenja invalidnina nije provedena već 20 godina, ali nastala je nužda i potreba, a BDP je još uvijek u porastu u Republici Hrvatskoj. Osim toga, povećala se i cijena invalidskih pomagala i ostalog što naši članovi koriste u smislu ublažavanja svojih normalnih mogućnosti, što je zasigurno i razlog više da se žurno provede mjera usklađivanja invalidnina kojom bi se ona ipak nešto povećala – izdvojio je jedan od važnijih prioriteta HVIDR-a RH.

Napomenuo je tom prigodom još jedan od važnijih zadataka, a to je zaštita digniteta hrvatskih branitelja, invalida Domovinskog rata. Reagirali smo na sve one nedaće koje dolaze uglavnom iz susjedne Republike Srbije, ali i od nekih dužnosnika Republike Hrvatske koji često puta zastranjujući i nepoštujući Domovinski rat i žrtvu, znaju izgovoriti svakakve nebuloze i riječi koje nisu primjerene državnim dužnosnicima. Stoga smo svaki put reagirali našim priopćenjima kojima je jasno rečeno da ne možemo i nećemo dopustiti niti tolerirati takve događaje koji blate i Domovinski rat i hrvatske branitelje.
Nakon završetka radnog dijela 22. Redovnog izvještajnog Sabora održana je međunarodna konferencija o pravima na mirovinu i zdravstvenom stanju pripadnika HVO-a, posebice u provedbi Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji i međudržavnih ugovora. Na Konferenciji je sudjelovala Suzana Filipović, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koja je odgovarala na pitanja nazočnih članova Predsjedništva HVIDR-a HVO Herceg-Bosne, kao i članova udruga u sustavu HVIDR-a RH, ujedno i sudionika športskog natjecanja SŠNIDOR-a ukazujući na važnost bavljenja sportom u smislu njihove zdravstvene rehabilizacije, te ih je posebno zanimala provedba Zakona u svezi njihovih prava na mirovinu, kao i kada će biti potpisan novi ugovor između Ugovor između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji.
Sudionici su istaknuli su dobru suradnju u dosadašnjem radu udruga i nadležnih područnih ureda HZMO-a, te su iskazali zadovoljstvo organizacijom, načinom edukacije i kvalitetnom raspravom koja je uvelike doprinijela povećanju njihovog znanja, informiranosti, psihosocijalnog osnaživanja i edukacije o njihovim pravima i aktivnostima HZMO-a, a posebice mogućnosti prijenosa stečenih znanja njihovim članovima pripadnicima HVO-a i udrugama na lokalnoj razini.

Slijedom provedbe svih aktivnosti koje su se organizirale istog dana u Virovitici i to 26. SŠNIDOR-a, Sabora, Tribine i Konferencije, radi nedostatka sredstava za provedbu odvojenih aktivnosti sa velikim brojem sudionika, održan je prvi dio Tribine o realizaciji Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, a koji se odnosio na problematiku rješavanja mirovinskih prava HRVI-a, na koja pitanja je odgovarala g-đa Suzana Filipović, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Obzirom da su aktivnosti uključivale pravodobnu realizaciju natjecanja SŠNIDOR-a koja su se organizirala istog dana, a uključivala su i angažiranost delegata Sabora, te sudionika svih ostalih aktivnosti, došlo je preklapanja termina održavanja dijela aktivnosti tako da svi sudionici nisu istovremeno mogli nazočiti na više lokacija, budući da su se neka športska natjecanja produžila, te je donesena odluka da će se drugi dio Tribine o provedbi zakona kojima se reguliraju prava HRVI-a u nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja, posebice pitanja usklađivanja invalidnina, ostvarivanja statusa HRVI-a, ostvarivanja prava na stambeno zbrinjavanje i niza drugih pitanja, održati krajem prosinca tekuće godine ili početkom iduće godine u Zagrebu na kojoj tribini će sudjelovati i stručne službe Ministarstva hrvatskih branitelja.