23. Redovni izvještajni Sabor HVIDR-a RH
14.10.2023.

autor Hvidra RH

Temeljem provođenja plana i programa, dana 14. listopada 2023. u Malom Lošinju, održan je 23. Redovni izvještajni Sabor Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH.

Sve nazočne delegate pozdravio je predsjednik Sabora i Glavnog odbora HVIDR-a RH, g. Josip Periša, koji je i vodio ovu sjednicu Sabora.

Delegatima Sabora obratili su se izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, g. Ivica Akmadža, glavni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, te g. Željko Motik, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Uprave za pravne i stambene poslove Ministarstva hrvatskih branitelja, kao i  izaslanica ravnatelja HZMO-a, gđa Đurđica Matešić-Bilobrk, načelnica Odjela za provedbu uredbi europske unije i međunarodnih ugovora o socijalnom osiguranju, Područne službe u Rijeci, koji su  istaknuli da im je čast i zadovoljstvo pozdraviti sve nazočne, te su izrazivši spremnost za suradnju, sudjelovanje u raspravi i odgovaranje na pitanja delegata, zaželjeli puno uspjeha u radu Sabora.

Od pozvanih 185, Saboru su nazočila 142 delegata iz svih županija i gradova na području RH, koji su usvojili izvješća o radu Predsjedništva, Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti HVIDR-a RH za 2022. i 2023. godinu (1.-9.), kao i Operativni i financijski plan za 2024. godinu, te su raspravljali o realizaciji Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji u cilju povećanja razine osviještenosti, znanja i informiranosti hrvatskih branitelja o njihovim zakonskim pravima i aktivnostima nadležnih državnih tijela u svrhu psihološkog i socijalnog osnaživanja, odnosno podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida i članova njihovih obitelji.

Podnoseći izvješće o radu HVIDR-a RH za proteklu 2022., te prvih 9 mjeseci 2023. godine, predsjednik g. Josip Đakić iznio je nekoliko najvažnijih aktivnosti kojima se bavila udruga kroz provođenje više velikih projekata, među kojima je i 27. Svehrvatsko natjecanje invalida Domovinskog rata–- 27. SŠNIDOR koje se trenutno održava u Malom Lošinju. Posebice je naglasio važnost provođenja pravne i socijalne zaštite članova udruge, u prilog čemu je istaknuo zadovoljstvo da su nakon više godina napokon usvojeni zahtjevi HVIDR-a RH za ukidanjem Zakona o smanjenju mirovina, te zahtjevi za usklađivanjem odnosno povećanjem osnovice za izračun osobnih invalidnina HRVI-a, koja se nije mijenjala od 2000. godine. Godinama su branitelji bili solidarni sa svim nedaćama koje su mučili državu, a sad je došao red da im se vrati oduzeto. Također je izvijestio i podsjetio nazočne da su otvorena 4 veteranska centra od kojih će jedan od njih obavljati i palijativnu skrb braniteljima. Što se tiče sredstava u proteklom razdoblju, nije zadovoljan iznosima, budući da su nedostatni za provedbu tradicionalnih projekata koji obuhvaćaju veliki broj sudionika, te će troškovi morati podmiriti putem donacija za koje će se osobno angažirati. Ministar hrvatskih branitelja obećao mu je da će u narednom razdoblju doći do odobravanja povećanja sredstava temeljem povisivanja kriterija javnih poziva za financiranje projekata udruga, te vjeruje kako će to biti riješeno u narednom razdoblju. Sve održane aktivnosti i izvješća opisane su u materijalima koji su dostavljeni u prilogu poziva za sjednicu Sabora.

Na kraju redovnog dijela Sabora, provedena je rasprava na kojoj su na pitanja sudionika odgovarali su gore navedeni predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posebice o pitanjima u svezi ostvarivanja statusa HRVI-a, rješavanja stambenog zbrinjavanja, kao i pravima iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, a koja rasprava se nastavila u nastavku programa na sjednici Tribine o realizaciji Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji iz Domovinskog rata.