26. SŠNIDOR – VIROVITICA 2022.
28.10.2022.

autor Hvidra RH

SVEČANO OTVARANJE – 22. listopada 2022.

Temeljem provođenja plana i programa, Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH organizirala je tradicionalni projekt – 26. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata (26. SŠNIDOR), koji je održan 22. listopada 2022. u Virovitici. Natjecanje je održano pod Visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, te pokroviteljstvom župana Virovitičko-podravske županije, Igora Androvića i gradonačelnika Virovitice, Ivice Kirina.

SŠNIDOR je dugogodišnje natjecanje hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata RH, koje se kontinuirano organizira od 1993. godine, te je nakon dvogodišnje pauze radi pandemije koronavirusa, ponovo održano u Virovitici. Do sada su domaćini u nekoliko navrata bili gradovi: Vukovar, Mostar, Knin, Osijek, Varaždin, Šibenik, Pula, Zagreb, Zadar, Virovitica, Poreč i Makarska.

Značaj organizacije SŠNIDOR-a u proteklih 26 godina njegovog održavanja, očituje se u kontinuiranim aktivnostima HRVI-a koje doprinose njihovom psihofizičkom osnaživanju, podizanju razine opće zdravstvene sposobnosti, jačanju športskih, edukativnih i terapijskih sposobnosti, poticanju druženja, zdravog života i športsko-natjecateljskih aktivnosti, u svrhu rehabilitacije i ublažavanja teških posljedica stradavanja u obrani suvereniteta RH, te u konačnici prevenciji oboljenja i smanjenju smrtnosti HRVI-a.  Natjecanje je tijekom godina iznjedrilo veliki broj paraolimpijaca koji su ostvarili zapažene rezultate i zlatne medalje na međunarodnim natjecanjima.

Na završnom natjecanju SŠNIDOR-a sudjelovalo je 1000 sudionika, HRVI-a, sportaša, članova 22 postave: predstavnici najboljih športskih ekipa iz svih županija i ekipa HVIDR-a HVO Herceg Bosne, koji su se natjecali u 9 invalidskih športskih disciplina: boćanje, kuglanje, viseće kuglanje, elektronski pikado, stolni tenis, streljaštvo (zračna puška), šah, športski ribolov i utrka u invalidskim kolicima. Ove godine nije održana samo športska disciplina plivanje, te se nije natjecala ekipa slijepih HRVI-a iz zdravstvenih razloga. Na natjecanju su sudjelovali 100%-tni HRVI i njihova pratnja, suci, provedbeni odbor, izbornici, tijela HVIDR-a RH, predstavnici temeljnih udruga i drugi sudionici. 

Svečano otvaranje je održano u hali Viroexpo u Virovitici sa početkom u 09,00 sati, slijedom postrojavanja svih športskih ekipa iz cijele RH i HVIDR-a Herceg-Bosne.  Nakon intonacije Lijepe naše u izvedbi Hrvatskog pjevačkog društva „Rodoljubi“, natjecatelji su minutom su šutnje odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima, te je govorom predsjednika HVIDR-a RH započelo svečano otvaranje.

Riječima dobrodošlice pridružio se i gradonačelnik Ivica Kirin istaknuvši ponos što je Virovitica po drugi puta domaćin ovog velikog natjecanja. Zahvalio je  svim hrvatskim braniteljima na dolasku u Viroviticu –  grad koji nikada ne bi bio ovakav kakav je danas da nije bilo upravo njih, najhrabrijih ljudi u vremenima kada je trebalo obraniti Hrvatsku.

Župan Virovitičko – podravske županije, Igor Andrović,  također je svim braniteljima iskazao zahvalu na dolasku i poželio im uspjeh u natjecanju. Ponovio je kako su članovi HVIDR-a RH svojom hrabrošću i žrtvom obranili našu Hrvatsku i ispisali najslavnije stranice povijesti Lijepe naše. Iako ranjeni u ratu, ovim činom i ovakvim natjecanjima pokazuju da i dalje imaju viteško i sportsko srce spremno za borilište, druženje i upravo ova natjecanja pokazuju da su i nakon Domovinskog rata zajedno.

Sve nazočne pozdravio je i izaslanik ministra obrane RH, brigadni general Perica Turalija istaknuvši pritom branitelje i njihov značaj u Domovinskom ratu.

Izaslanica potpredsjednika Vlade RH i ministra unutarnjih poslova RH, državna tajnica MUP-a RH, Irena Petrijevčanin prenijela je tom prigodom pozdrav policajaca, zaposlenika i umirovljenika MUP-a koji su sudjelovali u borbama u Domovinskom ratu uz želje dobrog zajedništva i uspješnog djelovanja u budućnosti, ali i individualnog života svakog branitelja.

Na kraju se svima obratio i svečano otvorio ove igre osobni izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, te izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović.

– Puno ste propatili i puno ste za ovu zemlju dali. Ova država je utemeljena na vašoj krvi i na vašim suzama. Red je da i vi uživate u onom što ste stvorili, da budete sretni i da budete zajedno. Držim da je ovakvo natjecanje jedan od najboljih oblika da se sve to i ostvari – rekao je otvorivši 26. SŠNIDOR.

Na kraju svečanosti otvorenja fra Bernard Barbarić, gvardijan Župe Sv. Roka Virovitica, blagoslovio je natjecatelje i sve sudionike igara.

Otvorenju su nazočili i državna tajnica Sanja Bošnjak, predsjednik Županijske skupštine VPŽ Dinko Begović, general-pukovnik Slavko Barić, kao i predstavnici udruga uz Domovinskog rata.

Nakon svečanog otvaranja ispred dvorane Viroexpo održana je utrka u invalidskim kolicima 100% HRVI-a I grupe, u kojoj je treće mjesto osvojio Albert Jurković, predstavnik Varaždinske ekipe, drugo mjesto osvojio je Mirko Maleš, predstavnik ekipe HVIDR-a HVO Herceg Bosne, dok je prvo mjesto osvojio dugogodišnji pobjednik Ivica Vujica, član ekipe HVIDR-a Grada Zagreba.

                                                                                                                                          Predsjednik HVIDR-a RH

                                                                                                            Josip Đakić