30. Obljetnica osnutka HVIDR-a RH
25.02.2022.

autor Hvidra RH

Inicijativa za osnivanje HVIDR-a RH nastala je 25. veljače 1992. godine od strane ranjenika teško stradalih u obrani suvereniteta RH koji su se nalazili na rehabilitaciji u Božidarevićevoj bolnici u Zagrebu. Osnivačka skupština Udruge održana je dana 25. travnja 1992. u Zagrebu.

HVIDR-a RH je osnovana u cilju socijalne i pravne zaštite hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, te promicanja, razvitka i unaprjeđenja vrijednosti Domovinskog rata, kao i njegovih žrtava. Sukladno ciljevima, udruga djeluje na području branitelja i stradalnika, ljudskih prava i socijalne djelatnosti, a kroz nacionalnu organizaciju 130 kvalitetnih i održivih udruga članica na području cijele RH doprinosi osnaživanju udruga kroz informiranje, edukaciju i poticanje pozitivnih društvenih promjena, te osigurava aktivno sudjelovanje svojih članova u razvoju civilnog društva i promicanju vrijednosti Domovinskog rata. Od svoga osnivanja do danas HVIDR-a RH je bila i ostala najveća krovna udruga koja okuplja hrvatske ratne vojne invalide Domovinskog rata RH, kontinuirano radeći na provođenju na aktivnostima u svrhu psihološkog i socijalnog osnaživanja, odnosno poboljšanja opće zdravstvene sposobnosti svojih članova, u cilju njihove rehabilitacije nakon stradavanja u Domovinskom ratu, od kojih je najvažnije Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata – SŠNIDOR, koje je prvi puta održano 1993. godine, te se uz, pauze protekle 2 godine, radi pandemije koronavirusa, održalo do danas, kada će u Virovitici krajem rujna biti održan 26. SŠNIDOR .

Povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka HVIDR-a RH, delegacija HVIDR-a RH predvođena predsjednikom Josipom Đakićem, položila je vijence i zapalila svijeće u spomen svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata kod Spomenika Glasa hrvatske žrtve – Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu ratnog ministra obrane Gojka Šuška, te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Nakon toga, zapaljene su svijeće ispred Spomenika HVIDR-a RH u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu.

Daljnjim slijedom obilježavanja, u poslovnim prostorijama udruge u Zagrebu održane su sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora HVIDR-a RH, te edukacije o realizaciji odredaba Zakona o hrvatskim braniteljima iz DR,  otežanom načinu rada udruga u uvjetima izazvanim pandemijom koronavirusa, provedbi Sporazuma o razvojnoj suradnji 9. Centra znanja za društveni razvoj od 2022. do 2025. godine i prijavama na javne natječaje nadležnih tijela od strane pravne savjetnice, na kojima su nazočili članovi Predsjedništva i članovi Glavnog odbora, odnosno svi predsjednici županijskih zajednica udruga u Republici Hrvatskoj. Tom prigodom su, između ostalog, usvojena izvješća o radu i novi projekti za 2022. godinu, te svim članovima tijela povodom 30. obljetnice dodijeljena priznanja „Povelja zahvalnosti“ za iznimne zasluge na području socijalne i pravne zaštite HRVI-a, višegodišnji rad na za iznimne zasluge na području socijalne i pravne zaštite HRVI-a, višegodišnji rad na unaprjeđenju ustroja i rada HVIDR-a RH, realizacijI projekata, te doprinos razvitku ugleda i položaja udruge u RH i inozemstvu.

Nakon radnog dijela uslijedio je svečani domjenak u restoranu „Šarm“ kojem su nazočili predsjednici i članovi tijela HVIDR-a RH, članovi Inicijativnog odbora za osnivanje Saveza HVIDR-a, voditelji športskih i umjetničkih projekata, kaoi dugogodišnji predsjednici udruga i članovi tijela, kojima su dodijeljene zahvalnice i priznanja za iznimne zasluge i doprinos u ustroju i radu tijela HVIDR-a RH.

U pozdravnom govoru nazočnima se obratio predsjednik HVIDR-a Josip Đakić, kao i nazočni predstavnici nadležnih državnih tijela i krovnih udruga iz Domovinskog rata: Stipan Šašlin, saborski zastupnik, izaslanik predsjednika Hrvatskoga Sabora, Špiro Janović, državni tajnik, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, Zdravko Jakop, državni tajnik, izaslanik ministra obrane, Ante Vučić, posebni savjetnik ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Lucija Kober,  predsjednica Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja DR, Branko Gačak, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora-zajednice udruga, general Mladen Krunjac, izaslanik predsjednika Hrvatskog generalskog zbora i ostali uvaženi gosti, koji su se u pozdravnom govoru obratili nazočnima i zahvalili na dosadašnjoj uspješnoj suradnji.  

Molitvu i blagoslov nazočnim sudionicima obilježavanja udijelio je Fra Slavko Slišković, Provincijal Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije.