31. Obljetnica osnutka HVIDR-a RH
24.02.2023.

autor Hvidra RH

Inicijativa za osnivanje HVIDR-a RH nastala je 25. veljače 1992. godine od strane ranjenika teško stradalih u obrani suvereniteta RH koji su se nalazili na rehabilitaciji u Božidarevićevoj bolnici u Zagrebu. Osnivačka skupština Udruge održana je dana 25. travnja 1992. u Zagrebu.

HVIDR-a RH je osnovana u cilju socijalne i pravne zaštite hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, te promicanja, razvitka i unaprjeđenja vrijednosti Domovinskog rata, kao i njegovih žrtava. Sukladno ciljevima, udruga djeluje na području branitelja i stradalnika, ljudskih prava i socijalne djelatnosti, a kroz nacionalnu organizaciju 130 kvalitetnih i održivih udruga članica na području cijele RH doprinosi osnaživanju udruga kroz informiranje, edukaciju i poticanje pozitivnih društvenih promjena, te osigurava aktivno sudjelovanje svojih članova u razvoju civilnog društva i promicanju vrijednosti Domovinskog rata. Od svoga osnivanja do danas HVIDR-a RH je bila i ostala najveća krovna udruga koja okuplja hrvatske ratne vojne invalide Domovinskog rata RH, kontinuirano radeći na provođenju na aktivnostima u svrhu psihološkog i socijalnog osnaživanja, odnosno poboljšanja opće zdravstvene sposobnosti svojih članova, u cilju njihove rehabilitacije nakon stradavanja u Domovinskom ratu, od kojih je najvažnije Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata – SŠNIDOR, koje je prvi puta održano 1993. godine i do dana današnjeg čuva tu tradiciju .

Povodom obilježavanja 31. obljetnice osnutka HVIDR-a RH, delegacija HVIDR-a RH predvođena predsjednikom Josipom Đakićem, položila je vijence i zapalila svijeće u spomen svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata kod Spomenika Glasa hrvatske žrtve – Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu ratnog ministra obrane Gojka Šuška, te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Nakon toga, zapaljene su svijeće i položen je vijenac ispred Spomenika HVIDR-a RH u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu.

Predsjednik HVIDR-a RH:
Josip Đakić