32. obljetnica osnutka HVIDR-a RH
01.03.2024.

autor Hvidra RH

Inicijativa za osnivanje HVIDR-a RH nastala je 25. veljače 1992. godine od strane ranjenika teško stradalih u obrani suvereniteta RH koji su se nalazili na rehabilitaciji u Kliničkom zavodu za rehabilitaciju i ortopedska pomagala u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu. Osnivačka skupština Udruge održana je dana 25. travnja 1992. u Zagrebu.

HVIDR-a RH je osnovana u cilju socijalne i pravne zaštite hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, te promicanja, razvitka i unaprjeđenja vrijednosti Domovinskog rata, kao i njegovih žrtava. Sukladno ciljevima, udruga djeluje na području branitelja i stradalnika, ljudskih prava i socijalne djelatnosti, a kroz nacionalnu organizaciju 130 kvalitetnih i održivih udruga članica na području cijele RH doprinosi osnaživanju udruga kroz informiranje, edukaciju i poticanje pozitivnih društvenih promjena, te osigurava aktivno sudjelovanje svojih članova u razvoju civilnog društva i promicanju vrijednosti Domovinskog rata. Od svoga osnivanja do danas HVIDR-a RH je bila i ostala najveća krovna udruga koja okuplja hrvatske ratne vojne invalide Domovinskog rata RH, kontinuirano radeći na provođenju na aktivnostima u svrhu psihološkog i socijalnog osnaživanja, odnosno poboljšanja opće zdravstvene sposobnosti svojih članova, u cilju njihove rehabilitacije nakon stradavanja u Domovinskom ratu, od kojih je najvažnije tradicionalno Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata – SŠNIDOR, koje je prvi puta održano 1993. godine, te se i ove godine planira održavanje 28. SŠNIDOR-a u Malom Lošinju.

Povodom obilježavanja 32. obljetnice osnutka HVIDR-a RH, 29. veljače 2024., delegacija HVIDR-a RH predvođena predsjednikom Josipom Đakićem, položila je vijence i zapalila svijeće u spomen svih poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata kod Spomenika Glasa hrvatske žrtve – Zid boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grobu ratnog ministra obrane Gojka Šuška, te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Nakon toga, zapaljene su svijeće i položen je vijenac ispred Spomenika HVIDR-a RH u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu. Zajedničkim vijencima Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja koje je, zajedno sa delegacijom HVIDR-a RH, položio general-bojnik u mirovini Željko Živanović, posebni izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Ivana Anušića i potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda, odana je počast svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima na svim navedenim spomen obilježjima.

Daljnjim slijedom obilježavanja, u poslovnim prostorijama udruge u Zagrebu, pod predsjedanjem predsjednika HVIDR-a RH, Josipa Đakića i predsjednika Glavnog odbora HVIDR-a RH, Josipa Periše, održane su sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora HVIDR-a RH, te edukacije o realizaciji odredaba Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji i  provedbi Sporazuma o razvojnoj suradnji 9. Centra znanja za društveni razvoj od 2022. do 2025. godine, posebice raspravi o novim modelima otpornosti i održivosti udruga iz Domovinskog rata, kao i rasprave o prijavama na javne natječaje nadležnih tijela od strane pravne savjetnice, na kojima su nazočili članovi Predsjedništva i Glavnog odbora, odnosno svi predsjednici županijskih zajednica udruga u Republici Hrvatskoj i general-bojnik u mirovini Željko Živanović. Tom prigodom su, između ostalog, usvojena izvješća o radu za 2023. godinu, kao i nove projektne aktivnosti HVIDR-a RH za 2024. godinu.

Nakon radnog dijela uslijedio je svečani domjenak u restoranu „Trnjanka“ kojem su nazočili predsjednici i članovi tijela HVIDR-a RH, članovi Inicijativnog odbora za osnivanje Saveza HVIDR-a, predsjednik Povjerenstva za šport, Ante Mihaljević, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, posebni izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Ivana Anušića, general-bojnik u mirovini Željko Živanović, donatori 27. SŠNIDOR-a i drugi uvaženi gosti.

U pozdravnom govoru nazočnima se obratio predsjednik HVIDR-a Josip Đakić, koji je naglasio važnost obilježavanja 32. obljetnice HVIDR-a RH, najveće udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, koja od svoga osnutka 1992. godine kontinuirano radi na aktivnostima usmjerenim ka ciljevima socijalne i pravne zaštite hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, te promicanju, razvitku i unaprjeđenju vrijednosti Domovinskog rata, kao i njegovih žrtava. Ujedno je svim nazočnim članovima tijela zahvalio na dugogodišnjoj podršci i uspješnoj suradnji u radu i djelovanju HVIDR-a RH.

Tom prigodom je predsjednik HVIDR-a RH, Josip Đakić, zaslužnim članovima tijela, donatorima i predstavnicima nadležnih državnih tijela uručio priznanja HVIDR-a RH, te je tako posebnu počast HVIDR-a RH pod nazivom „Zlatna plaketa“ za iznimne zasluge u ostvarenju socijalne i pravne zaštite hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, te doprinose razvitku ugleda i položaja HVIDR-a u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, dobio potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji se prigodnim govorom zahvalio svim sudionicima na ukazanoj časti, naglašavajući posebnu važnost obilježavanja 32. obljetnice HVIDR-a RH i izniman doprinos hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata u obrani suvereniteta RH, kao i važnost njihovog aktivnog sudjelovanja u provedbi aktivnosti i projekata u svrhu psihosocijalnog osnaživanja i promicanja vrijednosti Domovinskog rata.

Posebnu počast HVIDR-a RH pod nazivom „Zlatna plaketa“ dobio je predsjednik Glavnog odbora HVIDR-a RH, Josip Periša za iznimne zasluge i doprinos u ostvarenju socijalne i pravne zaštite HRVI-a, povodom obilježavanja 31. godine predanog rada u osnivanju i radu udruga HVIDR-a Šibenik, HVIDR-a Šibensko-kninske županije i HVIDR-a RH, realizaciji projekata i dugogodišnjeg doprinosa organizaciji SŠNIDOR-a, posebice donaciji za realizaciju 27. SŠNIDOR-a, te promicanju ugleda i položaja HVIDR-e u RH i inozemstvu, koji se zahvalio predsjedniku HVIDR-a RH na ukazanoj časti, te nazočnim članovima tijela na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji.

Zahvaljujući donatorima na njihovom predanom radu, predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić je posebnu počast HVIDR-a RH pod nazivom „Zlatna plaketa“ dodijelio Mirku Habijanecu, predsjedniku uprave poduzeća Radnik d.d. za iznimne zasluge i doprinos u organizaciji tradicionalnog projekta HVIDR-a RH 27. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata – „27. SŠNIDOR Mali Lošinj 2023.“, koji se prigodnim govorom obratio nazočnim članovima udruge, te zahvalio na njihovom doprinosu u Domovinskom ratu, naglašavajući da je dužnost, a ujedno i iznimna čast svakog gospodarstvenika pomagati u provođenju aktivnosti i projekata hrvatskih ratnih vojnih invalida u svrhu njihovog psihosocijalnog osnaživanja i rehabilitacije nakon njihovog stradavanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

                                                                                                                             Predsjednik HVIDR-a RH
                                                                                                                             Josip Đakić