16. SŠNIDOR od 12.-14. studenog u Zadru
10.11.2010.

autor Hvidra RH

U organizaciji Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH planira se održavanje 16-og. Svehrvatskog športskog natjecanja invalida …U organizaciji Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH planira se održavanje 16-og. Svehrvatskog športskog natjecanja invalida Domovinskog rata (16. SŠNIDOR) koje će se ove godine organizirati u gradu Zadru u vremenskom razdoblju od 12. – 14. studenog 2010. godine.

SŠNIDOR je športska manifestacija koja je nastala prije 16 godina u sklopu Ministarstva obrane Republike Hrvatske, a ove je godine ponovo gradu Zadru pripala čast da bude domaćin završnog natjecanja. Do sada su gradovi domaćini bili: Vukovar, Mostar, Osijek, Varaždin, Zadar, Pula, Split, Zagreb i Šibenik. Osnovna svrha organiziranja ovog tradicionalnog programa je briga o promicanju športskih i rekreativnih aktivnosti naših članova, radi unapređenja opće zdravstvene sposobnosti HRVI-a, te provođenje psihičke i zdravstvene rehabilitacije u cilju lakšeg uključivanja u društveni život nakon teškog stradavanja u Domovinskom ratu.

Obzirom da sustav definira dvije razine natjecanja, tijekom godine održana su izlučna natjecanja na području svih 20 županijskih zajednica udruga HVIDR-a, Zajednice udruga HVIDR-a grada Zagreba i HVIDR-a HVO HB, a završno natjecanje najboljih športaša ove će se godine održati u Zadru, nakon provedenog postupka javne nabave usluga smještaja sudionika natjecanja.

Sukladno odredbama propozicija, na natjecanju se predviđa sudjelovanje oko 800 športaša, hrvatskih ratnih vojnih invalida, članova 22 postave: predstavnika 20 županijskih zajednica udruga HVIDR-a u Republici Hrvatskoj i HVIDR-a HVO Herceg Bosna, koji će se natjecati u 10 invalidskih športskih disciplina, odnosno 28 športskih natjecateljskih kategorija: boćanje, viseće kuglanje, elektronski pikado, kuglanje, plivanje, stolni tenis, streljaštvo (zračna puška), šah, športski ribolov i utrka u invalidskim kolicima. Provodi se i natjecanje slijepih HRVI-a u disciplinama: elektronski pikado, kuglanje i plivanje. Na natjecanju sudjeluju i drugi sudionici: izbornici, suci, pratnja 100%-nih HRVI-a, provedbeno-organizacijski odbor natjecanja, te drugi sudionici. Posebna se pažnja posvećuje 100-nim HRVI-a I grupe u kolicima (oko 80 sudionika) kojima je potrebno osiguravanje smještaja sa posebnom prilagodbom

Temeljem Odluke Glavnog odbora HVIDR-a RH u sklopu održavanja 16. SŠNIDOR-a, planira se organiziranje umjetničke radionice na kojoj će sudjelovati umjetnici HRVI i hrvatski branitelji, sa ciljem stvaranja fundusa umjetničkih djela HVIDR-a RH i organiziranja humanitarne aukcije u svrhu pomoći hrvatskim braniteljima u teškoj materijalno-financijskoj situaciji, sa posebnim osvrtom na pomoć braniteljima osumnjičenima za ratne zločine, te prezentacije radova umjetnika HRVI-a u RH i inozemstvu

Sukladno usvojenom planu i programu rada za 2010. godinu, dana 13. studenog (subota) u kongresnoj dvorani hotela Donat hotelsko-turističkog naselja Borik u Zadru, planira se organiziranje završnih edukativnih seminara o radu članova tijela: predsjedništvo, glavni odbor, sud časti, nadzorni odbor, usporedno sa radom na pravnom ustroju i povezivanju članstva, te edukacijom informatizacije članova, na će kojima sudjelovati oko 200 sudionika – članova tijela iz svih udruga u sustavu HVIDR-a RH, te organizacija završne tribine o provođenju zakona kojima se reguliraju prava HRVI-a.

Jedna od osnovnih zadaća udruge je briga o osiguravanju uvjeta za resocijalizaciju hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata u svim oblicima društvenog života, te rehabilitacija nakon stradavanja u obrani suvereniteta RH, u cilju njihove edukacije, a radi unapređenja njihove opće zdravstvene sposobnosti.

Nositelj organizacijskih aktivnosti 16. SŠNIDOR-a je HVIDR-a RH, a predsjednik Provedbenog odbora je g. Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDR-a RH. SŠNIDOR se održava pod Visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade RH, g-đe Jadranke Kosor.
Predsjednik HVIDR-a RH
Josip Đakić