Županijska HVIDR-a na 16. SŠNIDOR-u
17.11.2010.

autor Hvidra RH

U vremenu od 12. – 14. studenog 2010. godine u Zadru je održano 16. svehrvatsko športsko natjecanje invalida domovinskog rata. Pod visokim …U vremenu od 12. – 14. studenog 2010. godine u Zadru je održano 16. svehrvatsko športsko natjecanje invalida domovinskog rata. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice hrvatske Vlade i počasne predsjednice HVIDR-e RH, Jadranke Kosor okupilo se oko 1300 ratnih invalida, koji su se nadmetali na sportskim terenima u deset disciplina i 28 kategorija.

Svečano otvaranje športskog natjecanja 16. SŠNIDOR «ZADAR 2010» održano je u petak 12. studenog 2010. godine u Sportskoj dvorani «Jazine», u Zadru, uz nazočnost visokih gostiju ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivića koji je i otvorio igre, zatim izaslanik ministra MUP-a Tomislava Karamarka g. Zlatko Sokolar čije obraćanje je burno pozdravljeno, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić koji se emotivno obratio pozdravljajući inicijativu da se raščiste zločini u Borovu Selu, pa ako nema milosti za naše generale nema ni za koga, zadarski nadbiskup mons.

Želimir Puljić koji je blagoslovio natjecatelje uz nadahnutu propovijed te istaknuo da igre imaju princip brže, bolje, jače i moto važno je sudjelovati, gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, predstavnik Županije Zadarske Ivan Šimunić i Krunoslav Samošćanac predsjednik udruge dragovoljaca i veterana grada Zagreba.
U konkurenciji 22 momčadi iz svih hrvatskih županija, grada Zagreba i HVIDR-e HVO Herceg Bosne nastupilo je tridesetsedam invalida-sportaša naše Virovitičko-podravske županije od kojih je po 15 članova Udruge HVIDR-a Virovitica i Slatina a 11 članova Udruge HVIDR-a Orahovica koji su osvojili ukupno 14. mjesto i 5 medalja a pobjednici i ove godine su momci iz ZU HVIDR-a Grada Zagreba.

U odnosu na prethodne igre na kojima je nastupila naša Županijska HVIDR-a na ovim 16. igrama je bila prava „žetva” medalja naime osvojeno je 5 medalja od čega 2 srebrene i 3 brončane. Potvrdu prošlogodišnjeg do sada najboljeg momčadskog uspjeha ponovili su naših šahisti koji su kao i 2009. godine osvojili 2 mjesto u momčadskoj konkurenciji a naše boje su branili Željko Žuti, Franjo Vidalina i Mijo Sedić. U pojedinačnoj konkurenciji u plivanju Josip Sertić osvojio 3 mjesto, dok su naši stolnotenisači Stjepan Štiks i Branislav Pavlica u paru osvojili 2 mjesto izgubivši u finalu tijesno 2:1,.

Zvonko Gorički je odličnim rezultatom u disciplini viseća kuglana osvojio 3 mjesto koje je osvojio i Ivica Udovičić u streljaštvu iako mu je ovo prvo natjecanje na igrama ratnih invalida. Naša momčad u visećoj kuglani na kraju je osvojila 5 mjesto a medalja je izmakla za 3 boda. Kuglači su osvojili 8 mjesto iako su prva bacanja davala za pravo da se i u ovoj disciplini može očekivati medalja i radost uspjeha. Iako se boćanje smatra sportom koji se više igra u južnoj Hrvatskoj naši boćari su na kraju osvojili 9 mjestu uz veliki prostor za bolji rezultat.

U plivanju je momčad zauzela 12 mjesto, u športskom ribolovu 14 mjesto, stolnotenisači i strijelci ukupno su 15 a momčad u elektronskom pikadu 20 mjesto. Ove godine osvojeno je 20 bodova više u odnosu na prethodnu a ukupno osvojenih 108 bodova je odličan obzirom da je devetoplasirani skupio više od naših samo 22 boda. Odličan uspjeh plod je rada našeg izbornika Miroslava Tota te angažman članova naših udruga HVIDR-a Virovitica, Slatina i Orahovica kroz aktivnosti tijekom godine a mjesta za napredak ima.

I ove godine susreti hrvatskih invalida domovinskog rata održan pod motom Zajedno u ratu – zajedno u miru. Usprkos recesiji uz podršku hrvatske Vlade i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na sportskim terenima natjecanje je proteklo u duhu fer play koje su osvojili dečki iz Zadarske županijske HVIDR-a.

Već petu godinu održana je humanitarna likovna kolonija uz sudjelovanje sedamdesetak invalida – slikara i kipara, a među njima i umjetnici iz naše županije – Darko Venus – Muppet iz Udruge HVIDR-a Slatina i Darko Domitrović iz Pitomače. Pod motom Izričaj dlijetom, kistom i perom u obrani domovine izradili su umjetnička djela, koja će 06. prosinca 2010. godine biti ponuđena na aukciji u Zagrebu. Cjelokupan prihod namijenjen je hrvatskim braniteljima u teškoj materijalno-financijskoj situaciji, a posebno braniteljima optuženim za ratne zločine.

U Zadru su održani i brojni edukativni seminari za oko dvjestotinjak aktivista HVIDR-e, a razgovaralo se o problemima i zadacima na terenu a sudjelovali su 9 članova naše Županijske HVIDR-a koji u udrugama rade volonterski.

[nggallery id=15]

Fotografije: Mirko Poljanac