Priopćenje za javnost
22.09.2011.

autor Hvidra RH

U ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata ovim putem najoštrije osuđujemo podizanje najnovijih optužnica iz Srbije protiv 40 hrvatskih branitelja, između ostalih i vukovarskih branitelja, kao i protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa.U ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata ovim putem najoštrije osuđujemo podizanje najnovijih optužnica iz Srbije protiv 40 hrvatskih branitelja, između ostalih i vukovarskih branitelja, kao i protiv Vladimira Šeksa, Ivana Vekića, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa.

Preuzimanjem ovih optužnica koje su utemeljene na ranije pisanim optužnicama tzv. Vojnog tužiteljstva Srbije, odnosno tužiteljstva nepostojeće jugoslavenske države 1992. godine, Srbija je pokazala kako nije odustala od agresije na našu državu, koju i dalje provodi ciljano i tempirano, pravosudnim sredstvima, ne mareći za zakone i međunarodno pravo.

Iako je općepoznata činjenica da su tzv. optužnice za navodne ratne zločine i genocid, za koje se terete hrvatski branitelji, zasnovane na iznuđenim priznanjima i mučenjima ratnih zarobljenika, protivno svim pravilima međunarodnog prava, one su praktički prepisane od strane sadašnjeg tužiteljstva za ratne zločine u Srbiji, te dokazuju kako je današnja Srbija daleko od demokracije i Europske unije.

Podizanje ovih optužnica, kao i reakcije na našu legitimnu oslobodilačku akciju «Oluja», jasno pokazuju da Srbija poduzima sve postupke u svrhu krivotvorenja povijesti, izjednačavanja žrtve i agresora, kao i opravdavanja svoje agresije na Republiku Hrvatsku u cilju predstavljanja iste kao građanskog rata na prostorima bivše Jugoslavije.

U današnje vrijeme kada je Republika Hrvatska na pragu Europske unije, za razliku od Srbije koja je u prošlosti pokazala svoju agresiju prema drugim državama, koju su na svojoj koži duboko osjetili naši građani, ovim putem poručujemo da hrvatski branitelji i dalje stoje na braniku suvereniteta RH, te će se znati mirnim i demokratskim putem boriti protiv narušavanja digniteta Domovinskog rata, kao i krivotvorenja povijesnih činjenica i temelja stvaranja naše države.

Predsjednik HVIDR-a RH
Josip Đakić

Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-a RH
Josip Periša