Biciklijadom od Orahovice do Vukovara obilježen Dan sjećanja na Vukovar
22.11.2010.

autor Hvidra RH

Zajednica udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Virovitičko-podravske županije u povodu obilježavanja Dana sjećanja …Zajednica udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Virovitičko-podravske županije u povodu obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar organizirala je vožnju biciklima od grada Orahovice do herojskog grada Vukovara dana 17. studenog 2010. godine (srijeda). Bicikle su vozili šest (6) ratnih vojnih invalida, hrvatskih branitelja i članova biciklističkog kluba „Lood” iz Orahovice. Generalni sponzor vožnje biciklima u znak sjećanja na herojski grad Vukovar je tvrtka Agrofavorit iz Slatine vlasništvo Zorana Bilen.

Nakon  polaganja vijenca i paljenja svijeća na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima grada Orahovica i nekoliko uvodnih riječi potpore gradonačelnika g. Josipa Nemeca uz nazočnost predstavnika svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata biciklisti su krenuli  u 07,15 sati ispred hotela „”Ružica grad” u Orahovici, na put dugačak 139 km. Pravac kretanja bio je Orahovica – Zdenci – Bankovci – Feričanci – Đurđenovac – Velimirovac – Jelisavac – Bizovac – Topoline – Osijek – Klisa – Vukovar. Do Klise bicikliste je pratila kiša ali to nije utjecalo na dobru vožnju. Dolazak do ulazne table Vukovar je bio u 11,55 sati, uz počast paljenjem svijeće i molitvom je na Trpinjskoj cesti kod spomen obilježja „GROBLJE TENKOVA” i legendarnom zapovjedniku hrvatske vojske general bojniku Blagi Zadri.

Na spomen obilježje na Ovčari dolazak je bio u 13,20 sati te je položen vijenac i zapaljene svijeće, a povratkom do spomen Križu na Dunavu (grad Vukovar) u 14,15 sati je odata počasti poginulim hrvatskim braniteljima i nedužnim žrtvama rata polaganjem vijenca i paljenjem svijeća. Doček i prihvat biciklista organizirala je ZU HVIDR-a Vukovarsko-srijemske županije (predsjednik Stipo Šeremet), a nakon ručka slijedila je nazočnost otvaranju i blagoslovu kapelice, na “Kukuruznom putu” izlaz Lužac, te posjet tvrtki Citrus d.o.o. u Lovasu vlasništvo obitelji Burger i Pejić, gdje ih je dočekao načelnik općine Lovas g. Stipe Milas.

Projekt vožnje biciklima do Vukovara su podržali donacijama Virovitičko-podravska županija, Grad Orahovica, tvrtka EUROVOĆE iz Orahovice. Dom zdravlja Virovitičko-podravske županije, ispostava Orahovica osigurao je medicinsku pratnju u kojoj je bila medicinska sestra gđa. Milković, te trasom kretanja pratnja policije triju Policijskih uprava. Tijekom vožnje sve se odvijalo u najboljem redu a treba spomenuti da je jedan od vozača bicikla bio i mladi petnaestogodišnjak Davor Samardžić član biciklističkog kluba „Lood” iz Orahovice. U povratku sve sudionike je ponovno dočekao gradonačelnik Grada Orahovica Josip Nemec čestitavši na provedbi ovog projekta posebno istaknuvši odličan dosadašnji rad Županijske HVIDR-a.

[nggallery id=16]