Braniteljske udruge i Ministarstvo branitelja odvojeno položili vijence
16.01.2015.

autor Hvidra RH

U povodu 15. siječnja, Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, izaslanstva krovnih udruga hrvatskih branitelja i članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih branitelja položila su u četvrtak na zagrebačkom Mirogoju vijence i zapalila svijeće kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, te na grobove prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška.U povodu 15. siječnja, Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, izaslanstva krovnih udruga hrvatskih branitelja i članova obitelji poginulih, zatočenih i nestalih branitelja položila su u četvrtak na zagrebačkom Mirogoju vijence i zapalila svijeće kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, te na grobove prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška.

Odvojeno od njih, izaslanstvo Ministarstva branitelja koje je predvodio pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić, položilo je vijence i zapalilo svijeće kod spomenika “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, na grobnicu Narodnih heroja, kod Središnjeg križa, na Tuđmanov grob, te na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josip Klemm novinarima je izjavio kako se na taj datum treba prisjetiti svih poginulih branitelja, jer većina njih je poginula prije dana međunarodnog priznanja Hrvatske.

Klemm je istaknuo veliku ulogu prvog hrvatskog predsjednika, kojeg je nazvao “vizionarom stvaranja Hrvatske”, ustvrdivši da je hrvatska država nastala jer je Tuđman “vjerovao u hrvatsku državu i hrvatski narod”.

Kritizirao je političare ustvrdivši da su ponovno, kao i lani, počast poginulim prijateljima došli odati samo branitelji. “Nisam vidio danas ni jednog političara. To pokazuje koliko to znači hrvatskim braniteljima, a koliko službenog politici, a i oporbi”, rekao je.

Na opasku novinara da je došao pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić, Klemm je optužio Ministarstvo da se oglasilo tek nakon što su braniteljske udruge pozvale svoje članstvo da dođe na Mirogoj, te je “brže-bolje opet htjelo napraviti neku podjelu”.

I predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Ante Deur optužio je vlast za nepoštivanje ratnih veterana. “Je li moguće da se u Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji ili Izraelu na ovakav način ponašaju prema svojim veteranima. Ova vlast nema poštovanja prema mrtvima, prema ljudima koji su dali nešto najsvetije, a to je život”, rekao je Deur.

Pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić izjavio je novinarima da je Dan međunarodnog priznanja najznačajniji dan za Hrvatsku, kada se treba sjećati svih hrvatskih branitelja koji su tome doprinijeli. Isto tako, sjećamo se svih ljudi koji su zaslužni da danas imamo državu kakvu smo zaslužili, dodao je Grujić. (braniteljski-portal)