HVIDR-a osudila izjave bivšeg predsjednika Mesića
07.05.2010.

autor Hvidra RH

Ovim putem najoštrije osuđujemo najnovije izjave bivšeg predsjednika RH, Stjepana Mesića, koje je izrekao u sklopu njegovog govora u svojstvu …
Ovim putem najoštrije osuđujemo najnovije izjave bivšeg predsjednika RH, Stjepana Mesića, koje je izrekao u sklopu njegovog govora u svojstvu gosta predavača, u zabočkoj Gimnaziji A.G. Matoša povodom obilježavanja Dana škole, kao i 65. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Naime, imenovani je opravdavajući zločine antifašista, a aludirajući na bolna stradanja Hrvata na Blaiburgu, izjavio: «Ustaše su postali žrtve osvete, no osveta je bila neminovna jer su zločini koje su počinili bili toliko strašni da ih je bilo nemoguće izbjeći».

Iako smo navikli na razne apsurdne izjave bivšeg predsjednika RH, te njegovo veličanje antifašista, ostali smo zgroženi sadržajem njegovog govora kao i gore navedenom izjavom kojom on opravdava zločine koje su partizani počinili nad Hrvatima na Bleiburgu.

Ovakve izjave kojima se opradavaju zločini, te se na najgrublji način lažiraju povijesne činjenice, rugajući se žrtvama stradalima na Bleiburgu i njihovim obiteljima, te način opravdavanja njegove teorije neminovnosti osvete, povlače za sobom kaznenu odgovornost, a posebice su opasne kada se njegova tzv. predavanja održavaju u skopu sata povijesti učenika u hrvatskim školama.

Postavljamo pitanje do kada će nadležna državna tijela tolerirati ovakve ispade g-dina Mesića, njegove govore mržnje, opravdavanje zločina i prekrajanje hrvatske povijesti, jer se u normalnim civiliziranim državama sankcioniraju postupci takvih osoba.

Na žalost, živimo u državi u kojoj se optužuju pjevači ili im se zabranjuju javni nastupi iako nisu ništa izjavili niti su prijetnja sigurnosti građana, dok se g-dinu Mesiću toleriraju svi postupci, pa će tako i sa ovom monstruoznom izjavom proći bez ikakvih posljedica, te će mu hrvatski građani i dalje plaćati za korištenje poslovnih prostorija, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, fizičku zaštitu, korištenje opremljenih poslovnih prostorija, te plaćanje dva državna službenika, budući da navedene troškove uredno naplaćuje na teret državnog proračuna.

Predsjednik HVIDR-a RH
Josip Đakić

Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-a RH
Josip Periša