HVIDR-a poziva branitelje da svim raspoloživim sredstvima brane svoja prava
17.01.2014.

autor Hvidra RH

Zaštita hrvatske braniteljske populacije od kontinuirane ugroze njihove egzistencije koja proizlazi iz nemarnog odnosa države prema njihovim stečenim pravima zahtijeva organizirani pristup braniteljskih udruga u svrhu ostvarivanja zajedničkih braniteljskih a time i nacionalnih interesa, poruka je okruglog stola održanog u Zagrebu u organizaciji Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a). 

Zaštita hrvatske braniteljske populacije od kontinuirane ugroze njihove egzistencije koja proizlazi iz nemarnog odnosa države prema njihovim stečenim pravima zahtijeva organizirani pristup braniteljskih udruga u svrhu ostvarivanja zajedničkih braniteljskih a time i nacionalnih interesa, poruka je okruglog stola održanog u Zagrebu u organizaciji Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a). Na nužnu potrebu intenziviranja braniteljskog dijaloga i suradnje u vezi s nacionalnim ciljevima vezanima uz braniteljsku populaciju upozorio je na večerašnjoj tribini naziva “Branitelji kao teret ili ponos društva?!” u Hrvatskom novinarskom društvu predsjednik HVIDR-e Josip Đakić.

Istaknuo je da su hrvatski branitelji društvena skupina od nacionalnog interesa kojoj se postupno i kontinuirano ukidaju zakonom stečene povlastice, čime se dovodi u pitanje njihova egzistencija.

“Iako korištenje branitelja za obračun društvenih političkih elita s krpanjem proračuna nije nikakva novost, nedopustivo je daljnje ekonomsko unazađivanje populacije koja u svojoj dobi više nema drugu alternativu za život osim one koja proizlazi iz njihovih mirovina i povlastica”, napomenuo je Đakić.

Kronologiju nastanka braniteljskog zakonodavstva te postupnog ogrančavanja i smanjivanja braniteljskih prava na skupu je iznio je Hajro Vandžić iz Udruge sudionika Domovinskog rata. Upozorio je na nekoliko temeljnih nepravdi: smanjenja braniteljskih mirovina u tri navrata, izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojima je brojnim braniteljima oduzet status dragovoljca, izmjene klasifikacije suicida branitelja, te obustava svih postupaka priznavanja prava.

Braniteljska se prava mijenjaju kad god to nekome padne na pamet, kazao je Vandžić, te postavio pitanje: “Kad nam već oduzimate stečena prava i mirovine, jeste li na sebe spremni preuzeti bar dio naših tegoba invaliditeta?”.

HVIDR-a je stoga uobličila popis zahtjeva koje će uputiti hrvatskoj Vladi, a braniteljske je udruge pozvala da o njima razmisle te pristanu na organizirano okupljanje s ciljem zajedničkog djelovanja u svrhu njihova ostvarivanja.

Popis zahtjeva iznio je dopredsjednik zagrebačke HVIDR-e Centar Mladen Dafra. Osim što zahtijeva promjenu odnosa i prakse vlade i političkih stranaka prema braniteljskoj društvenoj skupini, HVIDR-a traži da se braniteljske mirovine po hitnom postupku vrate na razinu do stupanja na snagu Zakona od 1. srpnja 2010., kazao je Dafra.

Od vlade se, nadalje, traži da stvori mehanizam usklađivanja braniteljskih invalidnina, koje nisu usklađivane od 2001., te snizi cenzuse za dječje doplatke; da zaustavi provedbu braniteljske skrbi između više resora, kao i to da se sustav zdravstvene skrbi za branitelje ustroji kao sustav izvan sustava HZZO-a, uz sustav terapijske potpore.

HVIDR-a će od vlade zatražiti i utemeljenje programa braniteljske profesionalne orijentacije i izobrazbe u cilju društvene resocijalizacije braniteljskih skupina; provedbu neovisne revizije braniteljskog fonda i donošenje zakonskih odredaba za njegovo privođenje izvornoj svrsi, te žurno stvaranje fondova za sve razine školovanja djece branitelja čije bi upravljanje bilo utemeljeno na nacionalnikm standardima.

“Za sve zahtjeve rok provedbe je 60 dana, a cilj nam je da nas bude što više”, kazao je Dafra, te pozvao udruge da podrže inicijativu. (politikaplus.com)