HVIDRA osudila Stankovićev istup
18.01.2011.

autor Hvidra RH

Predsjednik Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) Josip Đakić ocijenio je danas kao provokativne i lažne tvrdnje …

Predsjednik Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) Josip Đakić ocijenio je danas kao provokativne i lažne tvrdnje HTV-ova novinara Aleksandra Stankovića u jučerašnjoj emisiji “Nedjeljom u 2” koji je tijekom emisije upitao svoga gosta “je li politička korupcija stvaranje 500 tisuća branitelja” stavljajući tako braniteljsku populaciju u kontekst političke korupcije.

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali i predstavnici više udruga iz Domovinskog rata, Đakić je rekao “da si je u jučerašnjoj emisji Nedjeljom u 2 novinar Aleksandar Stanković dao za pravo da tendenciozno obmanjuje javnost izjavama da smo “stvoreni kao dio koruptivnog lanca od pola milijuna branitelja i ustvrdivši da je to politička korupcija”.

Kako je naglasio po tko zna koji put se “potkusuriva s hrvatskim braniteljima i dodao da će tražiti od čelnih ljudi Hrvatske radiotelevizije, Programskog vijeća HRT-a, Hrvatskog novinarskog društva i HHO-a da ispitaju rad Aleksandra Stankovića i njegovu jučerašnju emisiju i zaštiti dignitet branitelja i Domovinskog rata. Stvarno nam je dosta da se na hrvatskoj javnoj televiziji i tiskovinama tendenciozno napadaju hrvatski branitelji, vjerojatno kada nema drugih materijala onda su oni predmet potkusurivanja”, rekao je Đakić.

Ne možemo dopustiti da se na javnoj Hrvatskoj televiziji, koju svi plaćamo, govore neistine i laži, istaknuo je. Hrvatski branitelji nisu paraziti ovog društva i ne može ih bilo koji novinar na javnoj televiziji ili bilo kojeg drugog medija nazivati da su dio političke korupcije, te ih svrstavati u pripadnost bilo kojoj političkoj opciji, naglasio je. Svima bi trebalo biti poznato da je najveći broj braniteljske populacije kroz Domovinski rat sudjelovao u obrani do jedne godine, točnije njih 285 tisuća, dodao je Đakić.

Stanković je na javnoj televiziji, koju svojim novcem financiraju hrvatski pretplatnici, načinom vođenja i tvrdnjama izrečenim u svojoj emisiji, na najgrublji način uvrijedio cjelokupnu populaciju hrvatskih branitelja, stavljajući ih u kontekst političke korupcije, dovodeći u pitanje stjecanje njihovog statusa temeljem Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, budući da je optužio premijerku Jadranku Kosor za “stvaranje 500 tisuća branitelja, ocijenjeno je u priopćenju HVIDR-e koje je podijeljeno na konferenciji za novinare.

Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e Josip Periša rekao je da nisu očekivali blaćenja s javne televizije te da branitelji nisu nikakav “proizvod” već živi ljudi, a osudama su se priključili i predstavnici još nekoliko udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Na novinarski upit nije li u “slučaju Purda” izostala snažnija reakcija HVIDR-e, Đakić je rekao da je želio s predsjednicom Vlade i ministrom pravosuđa mirno i diplomatski srediti stvar. Izrazio je nadu da će vukovarski branitelj Tihomir Purda, koji je uhićen u BiH na temelju tjeralice srbijanskog pravosuđa a koje ga tereti za ratne zločine, biti uskoro pušten iz pritvora u Zenici te da su osigurana sredstva za pravnu pomoć
Hina