Ignorirali dolazak predsjednika Milanovića: Udruge i predstavnici vlasti zasebno odali počast poginulim braniteljima
28.06.2021.

autor Hvidra RH

Na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na virovitičkom Gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljeni lampioni povodom 30. obljetnice osnutka 50. samostalnog bataljuna ZNG.

Braniteljske udruge, predstavnici Sabora, Vlade, Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice počast poginulim braniteljima odlučili su odati samostalno, ignorirajući najavljeni dolazak predsjednika Zorana Milanovića. 

Vijence su tako, 30 minuta prije predsjednika, položili kao izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, saborska zastupnica Vesna Bedeković, zajednička delegacija Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice koju su predvodili Dinko Begović, predsjednik skupštine VPŽ te Ivica Kirin virovitički gradonačelnik i njegova zamjenica Vlasta Honjek-Golinac, kao i brojne braniteljske udruge s područja Virovitice i Virovitičko-podravske županije.

– Prošlo je 30 godina od slavnih dana kada je u Virovitici osnovan 50. samostalni bataljun, koji je stao u obranu svog naroda i domovine. Sada obilježavamo te dane ponosa i slave kada su hrvatski ratnici jasno rekli ne velikosrpskoj agresiji. Proglašenjem samostalnosti Republike Hrvatske počeli su još brutalniji napadi. Ovo je dan kojeg se uvijek moramo sjećati. Što se sloge branitelja tiče koja je za neke možda upitna, tvrdim da su branitelji uvijek složni, međutim uvredama i nečasnim riječima koje je izrekao čovjek iz najvišeg državnog vrha narušen je ugled braniteljske populacije koju je isti nazivao raznim pogrdnim riječima. Ja s njim ne mogu dijeliti iste osjećaje niti koračati njegovim putem – osvrnuo se na dolazak predsjednika Zorana Milanovića, saborski zastupnik Josip Đakić.

Uoči odavanja počasti na virovitičkom Gradskom groblju u crkvi sv. Roka održana je misa za poginule branitelje u Domovinskom ratu. Misno slavlje predvodili su fra. Bernard Barbarić i fra. Silvio Šćepanović. 

Nakon polaganja vijenaca, nazočni su obišli Spomen sobu, odnosno postav Virovitica u Domovinskom ratu koji se nalazi u Gradskom muzeju Virovitica i koji je dio stalnog muzejskog postava.

Izvor: (www.icv.hr, mš)