Izvješće sa Redovne izvještajne godišnje Skupštine Udruge HVIDR-a Belišće
24.11.2014.

autor Hvidra RH

Dana 21. studeni 2014. god. u nazočnosti predstavnika Zajednice udruga HVIDR-e Osječko-baranjske županije, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata Valpovštine, Veterana 3. Gardijske brigade i predstavnika Anti terorističke Vojne Policije Osijek, te redstavnika medija u gardskoj Vijećnici …Dana  21. studeni 2014. god. u nazočnosti predstavnika Zajednice udruga HVIDR-e Osječko-baranjske županije, predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata Valpovštine,  Veterana 3. Gardijske brigade i predstavnika Anti terorističke Vojne Policije Osijek, te redstavnika medija u gardskoj Vijećnici grada Belišća održana je redovna izvještajna godišnja Skupštine Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Belišća.

Skupština je otpočela intoniranjem Himne, a potom je minutom šutnje odana počast svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima. Predsjednik gosp. Pavo Milekić otvorio je redovnu izvještajnu godišnju Skupštinu udruge HVIDR-a Belišće, pozdravio nazočne i predložio radno Predsjedništvo od 5 članova koje je nakon potvrde Skupštine, nastavilo sa radom sjednice.

Tom prigodom, gosp. Pavo Milekić, podnio je Izvješće o radu u protekloj godini, iz kojeg je vidljiv kontinuirani rad udruge kroz održane 22 sjednice predsjedništva, jednu radnu sjednicu sa članovima udruge i nekoliko radnih sastanaka sa koordinatorima na području djelovanja udruge i angažiranost članova Predsjedništva, Nadzornog odbora i pojedinih članova udruge.

Hvalevrijedni projekti, programi i aktivnosti koje provodi Udruga HVIDR-a Belišće, nisu poznati samo braniteljskoj populaciji Valpovštine nego i široj društvenoj i lokalnoj zajednici.

U izvješću za prethodno razdoblje, osim brige pružanja pravne pomoći za članove udruge, rješavanje problematike vezane za mirovine, invalidnine i problematiku zdravstvene skrbi, posebno se osvrnuo na provedene aktivnosti udruga, od Imenovanja koordinatora udruge HVIDR-a Belišće za grad Valpovo, opć. Bizovac i opć. Petrijevce, te MO Ladimirevce i MO Satnicu, do sudjelovanja u obilježavanju Blagdana, obljetnica i važnih datuma novije Hrvatske povijesti.

Sudjelovanja u organizaciji obljetnice 107. Brigade HV-a, obilježavanju obljetnice napada na Baranju, organizaciji Mimohoda do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima 107 brigade HV-a na lijevoj obali r. Drave, sudjelovanja u obilježavanju obljetnice raketiranja Bizovca, Mimohodu u Vukovaru, proslavi Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti na području djelovanja udruge i na središnjoj proslavi u Kninu, obilježavanju blagdan Svih svetih i Dušnog dana, na području Valpovštine, organiziranju prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv čirilice, sudjelovanja na prvoj Konvenciji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji u Zagrebu, a nedavno, i osobnom nazočnošću, iskazivanju potpore prosvjednicima u Zagrebu, 100% invalidima Domovinskog rata. Sudjelovanja u humanitarnom radu – prikupljanju pomoći poplavljenim područjim istočne Slavonije, te prikupljanju hrane, rabljenjene odjeće i obuće za članove Udruge i građane Valpovštine u potrebi.

Nadalje, predsjednik udruge gosp. Milekić je istaknuo da je udruga uspješno organizirala i nekoliko predavanja, kulturno-zabavnih aktivnosti i tri stručne radionice za hrvatske branitelje Valpovštine u suradnji s Građanskom inicijativom Veteranski centar koju vodi dr. Božidar Popović, pod nazivom „Vukovar 1991 u Belišću 2014.“ u sklopu kojih je bila video projekcija filma pod nazivom “Dečko kojem se žurilo”, autorice Biljane Čakić i promocija knjige Drage Maksimovića i Davora Runtića iz Vukovara.

Naglasio je kako udruga redovno informira članove, hrvatske branitelje valpovštine i javnost o planiranim i provedenim aktivnostima na internet stranicama Udruge, stranicama HVIDR-e RH, internetu, gradskom portalu te lokalnim pisanim i elektronskim medijima.

Organizirali smo prve športske igre hrvatskih branitelja Valpovštine na odmorištu Drava u Bistrincima, sudjelovali na Olimpijadi starih športova u Brođancima, obilježavanju dana grada Belišća, Sajmu udruga, sudjelovali na svehrvatskom športskom natjecanju invalida Domovinskog rata u Makarskoj i brojnim drugim aktivnostima i manifestacijama.

Udruga se pravovremeno javlja na Natječaje za Udruge, pa tako naglašava da je u tom smislu, udruga upravo danas, predala projekt pod nazivom „Očuvanje stečevina i zaštita digniteta Domovinskog rata“ i prijavila se na natječaj za financiranje projekata udruga iz proračuna grada Belišća i OB županije za 2015. godinu.

Kao važnije aktivnosti, ističe inicijativu Udruge HVIDR-a Belišće na temelju koje če se uz pomoć grada Belišća na gradskom groblju u Belišću uskoro, nakon 23 godine, postaviti Centralni križ u spomen na poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.

Te inicijativu udruge na temelju koje če se u gradu Belišću osnovati Odbor za hrvastke branitelje i stradalnike Domovinskog rata, kao stalno radno tijelo gradskog viječa koje če imati zadaću:

– Razmatrati provođenje Programa mjera skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji i po potrebi predlagati izmjene i dopune u suradnji s nadležnim gradskim upravnim tijelima.

– Pratiti i razmatrati pitanja vezana za ostvarivanja prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, civilnih invalida i svih sudionika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

– Pratiti ostvarivanje prava hrvatskih branitelja iz nadležnosti upravnih tijela Grada Belišća.

– Surađivati sa braniteljskim udrugama koje djeluju na području grada Belišća u predlaganju programa pojačane skrbi hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Vezano za plan aktivnosti, naglasio je da se plan aktivnosti udruge za 2015. godinu odnosi na promicanje vrijednosti Domovinskog rata, rješavanje socijalnih, pravnih i zdravstvenih problema članova udruge, stjecanje novih znanja i vještina te briga o zapošljavanju djece HRVI, humanitarne aktivnosti, obilježavanje značajnih obljetnica i datuma, osiguravanje sredstava za rad, sport i rekreacija, kulturno-zabavne aktivnosti, te suradnja s ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te Udrugama invalida grada Belišća, Valpovštine, Osječko-baranjske županije i RH.

Na kraju svog izlaganja, predsjednik udruge gosp. Milekić se zahvalio svim članovima predsjedništva, članovima nadzornog odbora i svim onim članovima udruge koji aktivno sudjeluju u radu udruge te pozvao svakog člana da da svoj doprinos i uključi se aktivno u rad udruge.

Izvješće Nadzornog odbora podnio je gosp. Ivica Pelivanović koji je izvijestio članove udruge da je Nadzorni odbor u pripremi ove redovne izvještajne godišnje Skupštine održao sjednicu 19. studenoga 2014. godine u tijeku koje je pregledao dokumente o poslovanju i radu Udruge i utvrdio slijedeće:

Udruga je od strane Predsjednika i Zamjenika predsjednika Udruge gosp. Pave Milekića i gosp. Dragomira Šimića zastupana u potpunosti sukladno članku 28. i članku 29. Statuta i utvrđenim ciljevima i djelatnostima Udruge HVIDR-a Belišće.

Učlanjivanje novih članova vršeno je sukladno utvrđenom načinu.

Predsjedništvo Udruge koje se sastoji od 23 člana radilo je na 22 održane sjednice s većinom prisutnih članova i rješavalo u okviru Dnevnog reda, aktualnu problematiku, sukladno nadležnosti koje su mu Statutom povjerene.

Na sjednicama Predsjedništva Udruge uredno su vođeni zapisnici u kojima su naznačene odluke i zaključci koje su iza toga i provedene.

Iz ovoga se može zaključiti da se rad Udruge HVIDR-a Belišće odvijao u skladu sa Statutom udruge i zakonskim propisima.

Nadzorni odbor pregledao je i materijalno i financijsko poslovanje i utvrdio slijedeće:

Usluge vođenja materijalno financijskog poslovanja udruge obavlja ovlašteni računovodstveni servis s kojim je sklopljen ugovor. Uredno se izrađuju tromjesečni i polugodišnji i financijski izvještaji i predaju u nadležne financijske institucije.

Sjednica redovne izvještajne godišnje Skupštine završila je u 19.30 sati a članovi udruge nastavili su se družiti uz priređenu svečanu večeru, organiziranu u prostorijama NK „Podravac“ Bistrinci.

ZAHVALJUJEMO SVIMA KOJI SU NAM POMOGLI I OMOGUĆILI PROVOĐENJE CILJEVA I PLANIRANIH AKTIVNOSTI U PROTEKLOM RAZDOBLJU!