Konferencija: „Iskorak hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata u civilnom društvu“
22.01.2019.

autor Hvidra RH

Temeljem realizacije Sporazuma o razvojnoj suradnji u području Centara znanja u Republici Hrvatskoj, u području djelovanja 9. Centra znanja, dana 05. studenog 2018. održana je Konferencija „Iskorak hrvatskih branitelja i stradalnika DR u civilnom društvu“ u Domu specijalne policije u Zagrebu.

Udruge branitelja iz Domovinskog rata, koje čine sastavni dio 9. Centra znanja, na Konferenciji su, svojim članovima, predstavnicima udruga članica i gostima, predstavile rad svojih udruga, razvoj i daljnju perspektivu, kao i iskustva u iskoraku braniteljskih udruga i uključivanju u civilno društvo u području djelovanja unaprjeđenja kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika DR.

Tijekom predstavljanja svoga rada, udruge su istaknule aktivnu suradnju s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva prvotno u sustavu institucionalne podrške koja je uvelike pomogla u stabilizaciji i radu udruga iz Domovinskog rata čime su se stekli uvjeti za razvijanje rada u cilju uključivanja u programsku podršku kroz Razvojnu suradnju u području Centara znanja radi razvoja društvenih potencijala, zagovaranja pozitivnih društvenih promjena, prijenosa specifičnih znanja u RH, te istraživanja i analiza javnih politika iz područja djelovanja. Također su predstavljene uspješne projektne aktivnosti na lokalnoj, kao i nacionalnoj razini su predstavljene prednosti uključivanja u programe institucionalne podrške svim članicama, kojima će to i dalje nastaviti prezentirati tijekom budućih aktivnosti udruga, budući da su nakon izvršenih edukacija, više udruga na lokalnoj uspješno izvršile prijave te

Podršku Konferenciji 9. Centra znanja svojim su dolaskom dali predstavnici Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, upraviteljica g-đa Cvjetana Plavša Matić, zamjenica upraviteljice za razvojne programe, g-đa Marija Boltek, predstavnica Ministarstva hrvatskih branitelja, gđa Gorana Marić, izaslanik ministra unutarnjih poslova, dr. Josip Mihaljević i predstavnica Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba, gđa Milena Suknaić.

Prezentaciju o dugogodišnjem radu i djelovanju Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH predstavila je Danijela Perić, pravna savjetnica i glavna tajnica HVIDR-a RH.