Međunarodna konferencija 9. Centra znanja – „30. godina u zajedništvu“
25.01.2022.

autor Hvidra RH

Medunarodna-konferencija

Međunarodna konferencija 9. Centra znanja – „30. godina u zajedništvu“

Međunarodna konferencija 9. Centra znanja pod nazivom „30 godina u zajedništvu“ održana je 9. prosinca u hotelu Academia. 

U svrhu provođenja zadanih aktivnosti temeljem Razvojne suradnje u području Centara znanja konferenciju je, kroz uvodno izlaganje, otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja – Tomo Medved naglašavajući važnost i potrebu suradnje braniteljskih i stradalničkih udruga sa ministarstvom hrvatskih branitelja od početka Domovinskog rata do danas.

Pozivu za sudjelovanjem na Konferenciji odazvao se i ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja, Dinko Tandara, dok su najavljene teme i zakonodavne okvire kroz svoja izlaganja i prezentacije predstavili ostali predstavnici ministarstva: Nevenka Benić, načelnica Sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata; Petra Šćukanec, načelnica Sektora za normativne i opće poslove; Zlatkica Marinković-Danilović, načelnica Sektora za poboljšanje kvalitete življenja hrvatskih branitelja i skrb o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale i djelatnica Ana Filko, iz Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Osim izlaganja i prezentacija o Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, Zakonu o osobama nestalim u Domovinskom ratu, Zakonu o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata i procesu rješavanja pitanja nestalih osoba, nazočni sudionici konferencije te predstavnici petnaestak udruga uključenih u rad 9. Centra znanja za društveni razvoj RH, imali su prigodu poslušati predstavljanje istraživanja o pobolu hrvatskih branitelja kao i novosti o otvaranju veteranskih centara.

U drugom dijelu konferencije predstavili su se veterani i stradalnici drugih država te su iznijeli svoja iskustva: pukovnik Bruno Zorica – Zulu (Francuska-Legija stranaca), general bojnik Željko Šiljeg (HVO – BiH) i Haki Kasumi (Kosovo).

Po završetku konferencije doneseni su zaključci kako je 9. Centar znanja dobar primjer zajedništva branitelja i stradalnika Domovinskog rata na promicanju vrijednosti Domovinskog rata, podizanju kvalitete življenja i uključenosti u društveni razvoj Republike Hrvatske, kao i u podršci u procesu rješavanja pitanja nestalih osoba u Domovinskom ratu, te kako je suradnja i povezivanje udruga iz Domovinskog rata, suradnički i partnerski odnosi sa ministarstvom hrvatskih branitelja te uvažavanje stavova branitelja i stradalnika temelj za unaprjeđenje kvalitete življenja, očuvanja sjećanja na Domovinski rat i sustavno rješavanje problema nastalih kao posljedice Domovinskog rata. Na Konferenciji je sudjelovao predsjednik HVIDR-a RH, kao i pravna savjetnica te poslovna tajnica.