Međunarodna zdravstvena konferencija HVIDR-a RH
05.07.2022.

autor Hvidra RH

HVIDR-a RH

Plitvička Jezera, 25.06.2022.

Međunarodna zdravstvena konferencija HVIDR-a RH

„SŠNIDOR – uloga i značaj športsko-rekreacijskih aktivnosti HRVI-a

 i doprinos HRVI-a razvoju paraolimpijskog sporta“

Međunarodna zdravstvena konferencija HVIDR-a RH pod nazivom „Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata – SŠNIDOR – uloga i značaj športsko-rekreacijskih aktivnosti HRVI-a“ održana je u 25. lipnja 2022. na Plitvičkim jezerima, u kongresnoj dvorani hotela Jezero, sa početkom u 12,00 sati.

Konferencija je organizirana slijedom realizacije aktivnosti projekata HVIDR-a RH „Sjećanja Hrvata na puteve rata“ i „I kroz ove teške dane priroda i sport nas brane“, te je održano niz znanstvenih predavanja i okrugli stol u svezi tradicionalnog projekta SŠNIDOR-a, kao i važnosti športsko-rekreacijskih aktivnosti za podizanje razine zdravstvenog stanja HRVI-a, predavanja u svezi razvoja ekološke svijesti i brige o zaštiti okoliša, kao i predavanja u svezi promicanja vrijednosti Domovinskog rata u RH i BiH.  

Na konferenciji je sudjelovalo 120 sudionika, hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, članova tijela HVIDR-a RH, predstavnika županijskih zajednica udruga na području RH, predsjednika udruga, športskih izbornika, Povjerenstva za šport  HVIDR-a RH i predstavnika HVIDR-a HVO Herceg-Bosne.

Konferenciju je otvorio predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić, koji je, nakon intoniranja himne RH, pozvao nazočne sudionike konferencije na minutu šutnje u znak sjećanja na poginule i umrle hrvatske branitelje.

Sudionicima su se obratili pozdravnim govorima, uz podršku HVIDR-i RH u provedbi športskih aktivnosti, posebice organizaciji SŠNIDOR-a, istaknuti gosti Špiro Janović – državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, u svojstvu izaslanika potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Ernest Petry, mag. iur. univ. spec. oec. – župan Ličko-senjske županije, Berislav Gržanić, predsjednik Ličko-senjske županije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH i Igor Majetić, potpredsjednik Hrvatskog časničkog zbora – Zajednice udruga.

Pozdravnim govorima i predavanjima o važnosti fizičke aktivnosti i sporta za zdravlje hrvatskih branitelja, te podrške HVIDR-i RH u dugogodišnjoj organizaciji SŠNIDOR-a, obratili su se general Josip Lucić, ravnatelj Doma hrvatskih veterana u Lipiku, Denis Kovačić, dr. med. ravnatelj bolnice Varaždinske Toplice, dr. sc. Daria Vuger Kovačić, prof. klinički psiholog bolnice Varaždinske toplice, kao i dr. med. Feručo Milotić, anesteziolog Opće bolnice Gospić.

Predstavljanje tradicionalnog projekta HVIDR-a RH „Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata – SŠNIDOR“  kroz prezentaciju i videospotodržao je predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić, koji je naglasio da se radi o športskom natjecanju hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata na kojemu sudjeluje 1000 sudionika, članova  22 postave: predstavnika športskih ekipa iz svih 20 županija i Grada Zagreba, te ekipe HVIDR-a HVO Herceg Bosne, koji su ostvarili najbolje rezultate na svojim izlučnim natjecanjima. Na završnom natjecanju SŠNIDOR-a najbolji športaši natječu se u 10 invalidskih športskih disciplina, odnosno 25 športskih natjecateljskih kategorija: boćanje, kuglanje, viseća kuglana, elektronski pikado, plivanje, stolni tenis, streljaštvo (zračna puška), ribolov, šah i utrka u invalidskim kolicima. Provodi se i natjecanje slijepih HRVI-a u disciplinama: elektronski pikado i kuglanje.

Osnovna svrha organiziranja ovog tradicionalnog natjecanja je psihofizičko i socijalno osnaživanje, te podizanje kvalitete življenja hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, briga o promicanju njihovih športskih i rekreativnih aktivnosti, kroz poticanje druženja i razvoja natjecateljskih sposobnosti radi unapređenja općeg zdravstvenog stanja HRVI-a, kao i provođenje rehabilitacije u cilju lakšeg uključivanja u društveni život nakon stradavanja u Domovinskom ratu.

SŠNIDOR je prvi puta održan 1993. godine u sklopu ustroja Ministarstva obrane RH u Makarskoj, a od 1999. godine,  HVIDR-a RH u potpunosti preuzima organizaciju natjecanja uz dugogodišnju potporu Ministarstva hrvatskih  branitelja i gradova domaćina, koji su prepoznali vrijednost ovog velikog projekta. Na natjecanjima je od 1993. – 2002. godine sudjelovalo oko 500 natjecatelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida, koji su predstavljali postave Zbornih područja: I. ZP OS RH – Zagreb, II. ZP OS RH – Karlovac-Sisak, III. ZP OS RH – Đakovo, IV. ZP OS RH- Knin, V. ZP OS RH- Ston, VI. ZP OS RH – Pazin, Postava Grada Vukovara, HVIDR-a HR H-B i postava slijepih HRVI. Današnji sustav natjecanja koji obuhvaća 1000 sudionika organizira se od 2004. godine kada je došlo do ukidanja zbornih područja.

Poslije Makarske uslijedila su natjecanja u Varaždinu 1994., Osijeku 1995., Puli 1996., Kninu 1997., Vukovaru 1998., Mostaru 1999., Zagrebu 2001., Šibeniku 2002., Zadru – Škabrnji 2004., Zadru 2005., Šibeniku 2006., Zadru 2007., 2008., 2009., 2010. i 2011., Virovitici 2012., Makarskoj 2013., 2014., Zagrebu 2015., Poreču 2016., Makarskoj 2017., te Vukovaru i Makarskoj 2019. godine.

Natjecanje je kontinuirano održavano tijekom dva desetljeća (osim 2000., 2003. i 2018. godine iz tehničko-organizacijskih razloga), te se ove godine, nakon pauze od dvije godine radi pandemije korona virusa, planira održavanje 26. SŠNIDOR-a u Virovitici.

Značaj organizacije SŠNIDOR-a u proteklih 25 godina njegovog održavanja, očituje se u kontinuiranim aktivnostima hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata koje doprinose njihovom psihofizičkom osnaživanju, podizanju razine opće zdravstvene sposobnosti, jačanju športskih, edukativnih i terapijskih sposobnosti, poticanju druženja, zdravog života i športsko-natjecateljskih aktivnosti, u svrhu  rehabilitacije i ublažavanja teških zdravstvenih posljedica nakon stradavanja u obrani suvereniteta RH,  te u konačnici prevenciji oboljenja i smanjenju smrtnosti HRVI-a. 

Natjecanje je tijekom godina iznjedrilo veliki broj paraolimpijaca koji su ostvarili zapažene rezultate i zlatne medalje na međunarodnim natjecanjima. Iako je teško pobrojati sve hrvatske ratne vojne invalide koji su nastupajući za svoju reprezentaciju ostvarili značajne sportske rezultate i na taj način doprinijeli razvoju paraolimpijskog sporta u Republici Hrvatskoj, neke među njima moramo izdvojiti.

Godine 2009., na svjetskom prvenstvu, bacači kugle, hrvatski ratni vojni invalidi DARKO KRALJ, BORO RAĐENOVIĆ i JOSIP SLIVAR okitili su se zlatnim medaljama. Najveći uspjeh hrvatske paraolimpijske atletike ostvario je DARKO KRALJ  osvajanjem  prve zlatne  medalje i rušenjem svjetskog rekorda na paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.  Jedini je u povijesti sporta koji je u jednom danu rušio svjetski rekord čak 5 puta. 2004. godine na paraolimpijskim igrama u Ateni, DAMIR BOŠNJAK je osvojio 7. mjesto u disciplini malokalibarski pištolj na 50 m. Najveći je uspjeh ostvario 2005. godine na Europskom prvenstvu u Poljskoj, gdje je osvojio 2. mjesto, te 2007. godine na EP u Njemačkoj gdje je također osvojio srebro. HRVI 100% I skupine ZORAN KRIŽANEC, u  otvorenom prvenstvu Njemačke je osvojio 2. mjesto u kategoriji stolnotenisača u kolicima. Zapažene uspjehe je postigla hrvatska reprezentacija u sjedećoj odbojci, reprezentacija tenisača u kolicima i reprezentacija košarke u invalidskim kolicima

Najavljeno predavanje predsjednika Hrvatskog ronilačkog saveza – Kamilo Čuljak, koji nije mogao nazočiti Konferenciji iz zdravstvenih razloga, u prezentaciji pod nazivom „Zelena Hrvatska – HRVI u ekološkim akcijama čišćenja podmorja“ Ronilačko-ekološkog kluba Udruge HVIDR-a Split, predstavio je predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić.

Predavanje pod nazivom „Važni datumi iz novije hrvatske povijesti i HVO kao legalna sastavnica Oružanih snaga BiH od 1992. godine“, predstavio je Izv. prof., dr.sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Profesoru je uručena zahvalnica Udruge HVIDR-a Donat Zadar, za doprinos u izradi znanstvene monografije „Vojna akcija Jaguar 1992“, od strane predsjednika iste Udruge g. Vitomira Burčula, prof.

Zapaženo predavanje kroz prezentaciju pod nazivom „Uloga pravilne tjelesne aktivnosti u prevenciji bolesti HRVI-a“ održala je prof. dr. sc. Mirna Andrijašević, voditeljica Katedre za kineziološku rekreaciju i kineziterapiju Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Povodom 30. obljetnice osnutka Udruge HVIDR-a Otočac za dugogodišnju suradnju, odnose, te promicanje Domovinskog rata, zahvalnica je uručena Zajednici županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH i njenom predsjedniku Josipu Đakiću, od strane izbornika HVIDR-a Ličko-senjske županije, Ivice Majera.

Na kraju konferencije održan je okrugli stol – „SŠNIDOR – uloga i značaj športsko-rekreacijskih aktivnosti HRVI-a na kojem su sudjelovali Povjerenstvo za šport: Ante Mihaljević, prof., Mladen Pranić, Marinko Biloš, član Provedbenog odbora SŠNIDOR-a Anto Krišto, izbornici ŽZU HVIDR-a, predsjednici udruga, predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić i dopredsjednik HVIDR-a RH, Ante Tandara. U raspravi su iznesena iskustva u organizaciji i provođenju SŠNIDOR-a, analiza športskih disciplina s aspekta indikacija i kontraindikacija za sudjelovanje u natjecanjima s obzirom na dob i zdravstveni status HRVI-a, te su doneseni zaključci o otvaranju rasprave na nivou ŽZU HVIDR-a u svezi prijedloga za izmjene Propozicija natjecanja.

Predsjednik HVIDR-a RH je uručio priznanja HVIDR-a RH Zlatni grb članovima Povjerenstva za šport Ante Mihaljević, prof., Mladen Pranić, Marinko Biloš, član Provedbenog odbora SŠNIDOR-a Anto Krišto, za izniman doprinos na području promicanja sportsko-rekreativnih sposobnosti HRVI-a i istaknute zasluge u dugogodišnjoj organizaciji projekta SŠNIDOR-a.

Konferenciju je, uz zahvalu svim sudionicima, zaključio predsjednik HVIDR-a RH u 20,00 sati.

Prezentaciju možete preuzeti OVDJE