Ministar Tomislav Ivić otvorio Svehrvatsko sportsko natjecanje vojnih invalida Domovinskog rata
13.11.2010.

autor Hvidra RH

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnost Tomislav Ivić otvorio je danas …

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnost Tomislav Ivić otvorio je danas kao izaslanik predsjednice Vlade Jadranke Kosor Svehrvatsko sportsko natjecanje vojnih invalida Domovinskog rata. Do nedjelje uvečer invalidi će se natjecati u brojnim disciplinama, te će se ujedno družiti i zabaviti na već tradicionalnom susretu u Zadru.

Ministar Ivić poručio je invalidima kako mu je poznato da ih najviše “boli” kada ih se naziva “privilegičari”.

– Da nije bilo vas, ne bi nikada bilo slobodne Hrvatske. To je vaša zasluga. Svoje ste zdravlje i dijelove tijela ugradili u hrvatsku slobodu. Vaša je jedina privilegija bila što ste se odazvali pozivu prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana i što ste oružjem ostvarili san kojeg su naši pradjedovi sanjali – slobodnu Hrvatsku, rekao je ministar Ivić, u ulozi izaslanika predsjednice Vlade, koja se ispričala zbog spriječenosti, no također je uputila brzojav svim sudionicima SŠNIDOR-a.

Invalidima se obratio predsjednik HVIDR-e Josip Đakić, koji je u svom emotivnom govoru naglasio važnost poznavanja povijesti i činjenica. Također je rekao da se neke stvari nikada neće zaboraviti.

– Jesmo li mi bili ti koji su sijali smrt i palili kuće, silovali i prijetili? To su bile naoružane paravojne bande četnika koje su harale Hrvatskom zajedno sa jugovojskom, to su činjenice, koje se ne mogu izbrisati.
Ne može biti nijedan abolirani za ratni zločin. Kao što nema milosti za naše generale, nema ni za koga drugoga milosti, rekao je Josip Đakić, predsjednik HVIDR-e Republike Hrvatske. Đakić je naglasio važnost borbe protiv korupcije, te je istaknuo da invalidi žele pravednu i poštenu Hrvatsku.

Sudionike SŠNIDOR-a pozdravili su još Krunoslav Samošćanec, u ime svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanik ministra unutarnjih poslova i načelnik Policijske uprave zadarske Zlatko Sokolar, Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije, te gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić, koji je rekao kako se nada da će dogodine na SŠNIDOR-u sudjelovati i zadarska HVIDR-a, te kako će se “sjesti za stol” i riješiti nesuglasice.

Invalide je uoči natjecanja blagoslovio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.
Na svečanosti otvaranja SŠNIDOR-a nastupile su Pakoške mažoretkinje i klapa Kontrada.

Preuzeto: 057info.hr