Obilježavanje 26. obljetnice osnivanja HVIDR-a RH
09.03.2018.

autor Hvidra RH

Povodom 26. obljetnice osnivanja Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH, dana 26. veljače 2018. organizirano je svečano obilježavanje Dana HVIDR-a RH.

Savez HVIDR-a osnovan je davne 1992. godine – 25. veljače na inicijativu hrvatskih branitelja koji su se nakon ranjavanja zatekli na liječenju u bolnici u Božidarevićoj ulici u Zagrebu. Osnivačka skupština Udruge održana je 25. travnja 1992. godine od kada HVIDR-a RH neprekidno radi i djeluje na zaštiti prava hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i promicanju vrijednosti Domovinskog rata, te surađuje sa drugim krovnim braniteljskim i stradalničkim udrugama na provođenju programa i projekata, skrbi o 38600 članova, te koordinira radom svojih članica 20 županijskih zajednica udruga i HVIDR-om Grada Zagreba, kao i 121 udrugom na području gradova i općina diljem RH.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u spomen svih nestalih i poginulih branitelja kod Spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te na grobu ratnog ministra obrane Gojka Šuška. Delegacija je položila svijeće ispred Spomenika HVIDR-a RH u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu. Nakon toga, u 11,00 sati započelo je održavanje sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora HVIDR-a RH u poslovnim prostorijama udruge u Zagrebu, na kojoj su nazočili članovi Predsjedništva, predsjednici tijela HVIDR-a RH i članovi Glavnog odbora, odnosno svi predsjednici županijskih zajednica udruga u Republici Hrvatskoj. U ime ministra hrvatskih branitelja polaganju vijenaca i sjednici Predsjedništva nazočio je državni tajnik Ivan Vukić.

Nakon radnog dijela uslijedio je svečani domjenak u restoranu „Šarm“ kojemu su nazočili Ante Deur, posebni savjetnik predsjednice RH za hrvatske branitelje, Tomislav Ivić, državni tajnik ministarstva obrane RH, , pomoćnik ministra  Ivan Vukić, državni tajnik  i Nenad Križić, pomoćnik ministra.