Obilježena 23. obljetnica osnivanja udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske
10.03.2015.

autor Hvidra RH

U organizaciji županijske Hvidre u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici svečano je obilježena 23. obljetnica osnivanja udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske. Samih početaka ove najbrojnije udruge proistekle iz Domovinskog rata koja je prije 23 godine osnovana na inicijativu…

U organizaciji županijske Hvidre u Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici svečano je obilježena 23. obljetnica osnivanja udruge Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske. Samih početaka ove najbrojnije udruge proistekle iz Domovinskog rata koja je prije 23 godine osnovana na inicijativu nekolicine branitelja u bolnici u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu, a koja danas ima 20 županijskih zajednica i grad Zagreb te 105 gradskih i općinskih organizacija u kojima je okupljeno 35.000 invalida Domovinskog rata, prisjetio se jedan od njenih osnivača, virovitičanin Dragutin Ihas.

O radu Županijske Hvidre kao jedne od najaktivnijih članica Hvidre RH govorio je njen predsjednik Nenad Križić, a završna riječ pripala je predsjedniku Hvidre RH i saborskom zastupniku Josipu Đakiću koji je i tom prigodom istakao vrlo značajnu ulogu Hrvatskih vojnih invalida u stvaranju neovisne Republike Hrvatske u Domovinskom ratu, ali i o njihovoj ulozi i općenito ulozi braniteljske populacije o promicanju vrijednosti i digniteta Domovinskog rata u miru.
Nazočne na skupu pozdravili su i obećali daljnju podršku u njenom radu i zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, brigadni general Siniša Jurković, načelnik Policijske uprave Virovitičko-podravske Mirko Kostelac i načelnik općine Voćin Predrag Filić.

U prepunoj dvorani knjižnice osim Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata i predstavnika braniteljskih udruga naše županije, nazočio je i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Zdravko Dijaković, zamjenica gradonačelnika Virovitice Željka Grahovac, te načelnici općina Pitomača, Gradina i Nova Bukovica, Željko Grgačić, Dražen Peić i Željko Vencl.

Tom prigodom Josip Đakić, Sanja Bošnjak, Mirko Kostelac, Siniša Jurković i Željko Iharoš podjelili su i zahvalnice članovima Hvidri i svim ostalim građanima koji su doprinijeli kvalitetnom radu Zajednice udruga Hvidre Virovitičko-podravske županije.

Svečanost obljetnice započela je odavanjem počasti prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu kod njegovog spomenika ispred Gradske knjižnice, a glazbeni dio svečanosti, upotpunio je profesor Glazbene škole Jana Vlašimskog iz Virovitice Perica Mihaljević. Voditelj programa i glavni organizator ove svečanosti bio je predsjednik županijske Hvidre Nenad Križić. (icv.hr)