Održan 10. Redovni izvještajno-izborni sabor HVIDRA-e
28.11.2009.

autor Hvidra RH

Dana 28. studenog 2009. godine održan je 10. Redovni izvještajno-izborni Sabor HVIDR-a RH u Domu HV «Zvonimir», MORH, Stančićeva 6 u Zagrebu.

Dana 28. studenog 2009. godine održan je 10. Redovni izvještajno-izborni Sabor HVIDR-a RH u Domu HV «Zvonimir», MORH, Stančićeva 6 u Zagrebu.

Na Saboru su sudjelovala 224 delegata, članovi tijela i predstavnici 20 ŽZU HVIDR-a i Z.U. HVIDR-a grada Zagreba, koji su jednoglasno usvojili sva izvješća o radu tijela za 2008. godinu, za mandatno razdoblje 2005. – 2009. godine, financijska izvješća, te plan i program rada za 2010. godinu.

Radnom dijelu Sabora nazočili su pozvani gosti: g. Tomislav Ivić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i izaslanik predsjednice Vlade RH, g-đe Jadranke Kosor, ravnatelj Uprave za ljudske resurse MORH-a, g. Nenad Smolčec, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata na državnoj razini: predsjednica udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski, g-đa Slavica Hruškar, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, g. Tom Kačinari, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca, g. Zvonko Milas i zamjenik gl. tajnika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, prof. Alen Bratoš.

Sukladno odredaba Statuta i usvojenog Poslovnika o radu Sabora, tajnim glasovanjem, delegati su natpolovičnom većinom od 190 glasova ponovo izabrali za predsjednika HVIDR-a RH g-dina JOSIPA ĐAKIĆA, za predsjednika Glavnog odbora g-dina JOSIPA PERIŠU (125 glasova), te za predsjednika Nadzornog odbora g-dina ANTUNA SPAJIĆA (184 glasa). Za dopredsjednika HVIDR-a RH izabran je kandidat iz Splita, g. IVAN VUKIĆ, dok je za predsjednika Suda časti izabran dosadašnji član navedenog tijela, g. JURE MILAS (179 glasova). Na samom Saboru odustalo je dvoje kandidata sa kandidacijske liste za predsjednika HVIDR-a RH, jedan kandidat sa kandidacijske liste za predsjednika Glavnog odbora, te dvoje kandidata sa kandidacijske liste za Sud časti.

Nakon održanog radnog dijela Sabora, organizirana je tribina o provođenju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji i prijedlozima za izmjene zakona kojima se reguliraju prava HRVI-a – na kojoj su nazočili pozvani gosti: predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti: ravnatelj Uprave za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, mr.sc. Zoran Komar, ravnatelj Uprave za pravne poslove, g. Tomo Bogović i predstavnik Središnje službe Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, g. Neven Spetić. Nakon održane rasprave, doneseni su zaključci tibine koji će se uputiti nadležnim državnim tijelima.

[nggallery id=5]