Održan komemorativni skup sjećanja na 24 žrtve ubijene u selima Četekovac, Čojlug i Balinci
07.09.2010.

autor Hvidra RH

Uz nazočnost potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, saborskih zastupnika …

Uz nazočnost potpredsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, saborskih zastupnika Josipa Đakića i Nevenke Majdenić, ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislava Ivića, virovitičko-podravskog župana Tomislava Tolušića i njegovog zamjenika Zdravka Dijakovića, zamjenika predsjednika Skupštine VPŽ Đure Matovine, vijećnika u Skupštini VPŽ Dinka Đerija, izaslanstva Policijske uprave Virovitičko-podravske županije predvođenog načelnikom Ivicom Tolušićem, izaslanstvima gradova i općina s područja Virovitičko-podravske županije, u Četekovcima je održan komemorativni skup sjećanja na 24 žrtve ubijene u selima Četekovac, Čojlug i Balinci prije 19 godina.

Naime, nakon što su u petak 3. rujna, položeni vijenci i zapaljene svijeće na grobovima poginulih u srbočetničkom pokolju 4. rujna 1991. na grobljima u Balincima, Mikleušu, Novoj Bukovici i Slatini, kod Spomen-obilježja na mjesnom groblju u Četekovcu održan je središnji komemorativni skup u sjećanje na tada stradale 24 nedužne žrtve. Kao i svake godine, skup je počeo točno u 9,05 sati, u vrijeme kad je toga 4. rujna započeo minobacački napad na potpapučka sela Balinci, Čojlug i Četekovac.

Vijence na spomenik poginulima položili su izaslanik Predsjednika Republike brigadni general Ivan Jurić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks sa saborskim zastupnicima Josipom Đakićem i Nevenkom Majdenić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić, načelnik PU virovitičko-podravske Ivica Tolušić kao izaslanik ministra unutarnjih poslova, predstavnici stradalničkih udruga, općina i gradova.

– Teško je naći riječi kojima se mogu izraziti osjećaji koji nas obuzimaju uvijek prilikom sjećanja na tragična, krvava rujanska zbivanja 1991. godine i teško dolaze riječi koje mogu izraziti svu puninu bola i gnjeva, ali i ponosa koji nas obuzima prilikom sjećanja na te dane – rekao je potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks.

O Domovinskom ratu i prvim oslobođenim područjima upravo u papučkim predjelima govorio je brigadni general Ivan Jurić.

– Zločin ovdje počinjen bio je dio plana istrebljenja, zastrašivanja i istjerivanja hrvatskog pučanstva radi stvaranja velike Srbije. Ovaj dan potrebno je komemorirati kao spomen žrtvama, ali i kao podsjetnik na to tko je, kada i kako provodio agresiju na Republiku Hrvatsku u ime stvaranja velike Srbije. Zločin koji je ovdje počinjen još uvijek je, nažalost, zločin bez kazne, koji još uvijek traži osudu krivca. Hrvatska država neće posustati u tome da se počinitelji pronađu i privedu pravdi.

Govoreći o nedužnim žrtvama 22 civila i dva policajca, ministar Tomislav Ivić podsjetio je da nije bilo njihove žrtve i da nije bilo žrtve tisuća junaka, „nikada ne bi bilo hrvatske slobode, nezavisnosti i suverenosti, a i sutra europske Hrvatske“. Župan Tomislav Tolušić ustvrdio je da „svi mi, a ponajprije obitelji i rodbina ovih naših mučenika, imaju pravo tražiti odgovornost i kaznu za počinitelje“.

O nevinim žrtvama i potrebi održavanja sjećanja na njih govorio je i načelnik općine Mikleuš Milan Dundović.

[nggallery id=12]