Održana 42. Olimpijada starih športova u Brođancima
02.09.2014.

autor Hvidra RH

U nedjelju 31. kolovoza 2014. Godine u Brođancima, mjestu 20-ak kilometara udaljenom od Belišća, u kojem se svake godine odvija jedna od najstarijih tradicionalnih manifestacija u Hrvatskoj – Olimpijada starih športova, po prvi puta sudjelovala je i Udruga HVIDR-a Belišće.U nedjelju 31. kolovoza 2014. Godine u Brođancima, mjestu 20-ak kilometara udaljenom od Belišća, u kojem se svake godine odvija jedna od najstarijih tradicionalnih manifestacija u Hrvatskoj – Olimpijada starih športova, po prvi puta sudjelovala je i Udruga HVIDR-a Belišće.

Kao i proteklih godina i ove godine na olimpijadi je nastupilo preko tisuću natjecatelja raspoređenih u 435 ekipa iz osam hrvatskih županija koji su se natjecali u 22 športske discipline.

Izvorni stari sportovi, koji se prezentiraju na Olimpijadi u Brođancima stari su nekoliko stoljeća, a malo je pisanih dokumenata kada su se i gdje pojavili.
Osim natjecanja na Olimpijadi su bile organizirane i slikarske izložbe, nastupi folklornih skupina, pjevača slavonskih pjesama, zaprege, jahači, izložbe etnoloških sadržaja i bogat gastronomski program narodnih tradicionalnih jela, pića i domaćih kolača, te neizostavno pečenje vola na ražnju.
Olimpijadu starih športova otvorio je osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin, a olimpijski plamen upalila je Maja Anić, veslačica osječkog Iktusa, trostruka osvajačica brončane medalje na europskim veslačkim prvenstvima.