Održana tribina na temu: rasprava o problemima smrtnosti hrvatskih ratnih vojnih invalida i hrvatskih branitelja od posljedica stradavanja u Domovinskom ratu
05.10.2013.

autor Hvidra RH

Ovim putem izvješćujemo javnost da je dana 4. listopada 2013. godine u organizaciji Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH, u Baškom polju, održana tribina sa temom: rasprava o problemima smrtnosti hrvatskih ratnih vojnih invalida i hrvatskih branitelja od posljedica stradavanja u Domovinskom ratu, posebice od posljedica …

Ovim putem izvješćujemo javnost da je dana 4. listopada 2013. godine u organizaciji Zajednice županijskih zajednica udruga HVIDR-a RH, u Baškom polju, održana tribina sa temom: rasprava o problemima smrtnosti hrvatskih ratnih vojnih invalida i hrvatskih branitelja od posljedica stradavanja u Domovinskom ratu, posebice od posljedica posttraumatskog stresnog poremećaja i malignih bolesti, kao i samoubojstva.

Naime, prema objavljenim rezultatima studije Ministarstva branitelja u razdoblju od 1998. do 2010. godine, umrlo je 24 tisuće hrvatskih branitelja. Prema službenim podacima iz 2011. godine, umrlo je 2354 branitelja, dok je u 2012. godini, umrlo 416 ratnih vojnih invalida i 1896 hrvatskih branitelja. Baveći se uspoređivanjem i utvrđivanjem smrtnosti hrvatskih branitelja u odnosu prema općoj populaciji, istraživanje je pokazalo da su najčešći uzroci smrti: tumori, samoubojstva, bolesti srca i cirkulacijskog sustava, posljedice ozljeda i trovanja, te bolesti probavnog sustava, koje su posljedica sudjelovanja i stradavanja u Domovinskom ratu.

Na tribini je nazočila g-đa Nevenka Benić – pomoćnica ministra branitelja, dr. Mladen Lončar, načelnik Sektora za savjetodavnu, zdravstvenu i psihosocijalnu pomoć Ministarstva branitelja, prof.dr.sc. Goran Dodig, predstojnik Klinike za psihijatriju KBC-a Split i prim.mr.sc. Elvira Koić, dr.med. predsjednica Hrvatske udruge za prevenciju suicida.

Sudionici tribine su bili hrvatski ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata iz svih županijskih udruga HVIDR-a na nivou Republike Hrvatske, Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba i HVIDR-a HVO Herceg-Bosne.

Nakon znanstvenog predavanja uglednih medicinskih stručnjaka, održana je rasprava nazočnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, a nakon održane rasprave i iznesenih prijedloga, doneseni su slijedeći

Zaključci:

Podržava se Projekt Ministarstva branitelja „Praćenje smrtnosti i pobola hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“, te se predlaže aktivnije uključivanje udruga branitelja u istraživanje i analizu uzroka velikog broja smrtnosti hrvatskih branitelja, u cilju prevencije i izrade prijedloga sustavne pomoći braniteljima i njihovim obiteljima, kroz županijske referalne centre.

Određuje se upućivanje prijedloga izmjena i dopuna važećeg Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji o utvrđivanju statusa obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja, budući da se obiteljima, odnosno udovicama umrlih HRVI-a, osim obitelji 100%-tnih HRVI-a I grupe, priznaju prava samo uslijed uzroka smrti samoubojstva. Ogorčeni ovim odredbama, hrvatski ratni vojni invalidi smatraju da se ovakvim zakonskim odredbama hrvatski branitelji potiču na samoubojstvo, kako bi obitelj mogla ostvariti osnovna egzistencijalna prava.

Određuje se upućivanje zahtjeva HRT-u za emitiranje snimke tribine o smrtnosti branitelja u cilju informiranja šire javnosti o alarmatnim problemima smrtnosti hrvatskih branitelja iz aspekta znanstvenog izlaganja medicinskih stručnjaka, kao i konkretnih iskustava hrvatskih ratnih vojnih invalida sudionika tribine.

Predsjednik HVIDR-a RH
Josip Đakić