Zdravstvena skrb hrvatskih branitelja
05.04.2023.

autor Hvidra RH

Održano 6. predstavljanje prijedloga smjernica – Zdravstvena skrb hrvatskih branitelja

U prostorijama Udruge ratnih veterana 84. gardijske bojne „Termiti“ (Ulica hrvatskog sabora b.b) u Zadru, dana 10. ožujka 2023. godine u suradnji s projektnim partnerom Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske održano je šesto te ujedno i posljednje predstavljanje prijedloga smjernica za kreiranje javnih politika na temu „Zdravstvena skrb hrvatskih branitelja“ u sklopu projekta „Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije – smjernice za budućnost“, sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.


Smjernice su nastale na temelju stručnog istraživanja i iskustva s terena koje je provedeno u rujnu 2021. godine na uzorku od 300 ispitanika, a pripadnicima ciljane populacije – hrvatskim braniteljima, predstavio ih je savjetnik tematske mreže za zdravstvo, Stanko Šincek, mag. med. techn.


Naznačena je važnost sustavnog praćenja zdravstvenog statusa putem organizacije sistematskih pregleda od strane Ministarstva hrvatskih branitelja ugovorene sa zdravstvenom ustanovom te važnost odaziva na isti, isto kao i značaj poboljšanja mogućnosti kontinuiranog praćenja psihosocijalnog statusa kroz proširivanje zadaća županijskih centara za psihosocijalnu pomoć koje bi skrbile o ciljanoj populaciji. Nadalje, navedena je nužnost razvoja institucionalne i vaninstitucionalne mreže potpore putem jačanja suradnje između institucija koje se bave spomenutom problematikom i civilnog sektora koji pomaže navedenoj populaciji, kroz zapošljavanje profesionalaca i organizaciju odgovarajućeg prostora. Senzibilizacija društva za braniteljsku populaciju također je neophodna: upoznavanje javnosti s problemima i poteškoćama braniteljske populacije pomoću javnih tribina i seminara, kako bi se omogućilo bolje razumijevanje i integracija branitelja u društvenu zajednicu te samim time i ubrzao njihov oporavak. Pri završetku predstavljanja, navedene su preventivne mjere te nekoliko savjeta i preporuka za što zdraviji i kvalitetniji život.


Cilj i želja organizatora je uvrštavanje navedenih smjernica u zakonodavni okvir kako bi se poboljšala kvaliteta života hrvatskih branitelja, ostalih stradalnika Domovinskog rata i njihovih obitelji, te samim time i kreacija sretnijeg i prosperitetnijeg društva u cjelini.


Projekt UP.04.2.1.06.0004 „Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije-smjernice za budućnost” sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Razdoblje provedbe je 28. 10. 2020. – 28. 10. 2023., a ukupna vrijednost projekta i iznos sufinanciranja EU 476.577,83 eura. Nositelj projekta je Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, koji zajedno s projektnim partnerom Zajednicom županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH, te ostalim partnerima iz civilnog društva i znanstvene zajednice provodi projekt sa svrhom doprinosa kvaliteti življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.