Odustajanja nema! U Zagrebu čemo ostati koliko treba!
11.12.2014.

autor Hvidra RH

Dana 10. prosinca 2014. godine, na Međunarodni dan ljudskih prava i godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, utemeljitelja nove hrvatske države, predstavnici Udruge HVIDR-a Belišće, zajedno sa hrvatskim braniteljima, veteranima i ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji iz cijele Hrvatske odjeveni u crne majice s križom naprijed, i velikim bijelim upitnikom na leđima …Dana 10. prosinca 2014. godine, na Međunarodni dan ljudskih prava i godišnjicu smrti prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, utemeljitelja nove hrvatske države, predstavnici Udruge HVIDR-a Belišće, zajedno sa hrvatskim braniteljima, veteranima i ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata i članovi njihovih obitelji iz cijele Hrvatske odjeveni u crne majice s križom naprijed, i velikim bijelim upitnikom na leđima, u 12 sati iz Savske 66, u “hodnji upozorenja” pod nazivom “Jedan križ za jedan život” krenuli su na Trg bana Jelačića gdje je održan skup kako bi se upozorilo čelne ljude nadležnih državnih institucija na problem i potrebu učinkovitijih mjera sprječavanja suicida hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, članova njihovih obitelji i građana Republike Hrvatske.

Na skupu je istaknuto da se u Republici Hrvatskoj godišnje zabilježi između 800 i 1000 samoubojstava, od čega 100 do 120 počine hrvatski branitelji. Od 1990. do lipnja 1996. godine samoubojstvo su prema podatcima branitelja počinila 266 hrvatska branitelja, do 2005. godine bilo je ukupno 1632 samoubojstava hrvatskih branitelja.

„Poštovani suborci, hrvatski branitelji, veterani, ratni vojni invalidi iz Domovinskog rata, i članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pridružite nam se, budite dio nastojanja očuvanja života, pokažimo ljubav kao priznavanje Božje dobrote, pretočene u ljubav prema bližnjemu. Društvena solidarnost i pravednost, nesebičnost i sloga – stupovi su na kojima je moguće i dalje graditi Hrvatsku, oslanjajući se na vrijednosti koje smo izgradili tijekom Domovinskog rata, koje ne smiju biti dovedene u pitanje, ako želimo Božji blagoslov i snagu snažniju od ljudskih pravorijeka nedostojnih istina i budućnosti.“

Skup je završioispred zagrebačke Katedrale snimanjem milenijske fotografije „Jedan križ za jedan život“