Osuda obilježavanja obljetnice tzv. antifašističkog ustanka u Srbu
28.07.2010.

autor Hvidra RH

U ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske najoštrije …
U ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske najoštrije osuđujemo jučerašnje obilježavanje obljetnice tzv. antifašističkog ustanka u Srbu, koje je održano pod pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora, Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, a koje je otvorio i podržao predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Ovim je činom predsjednik Josipović pokazao nepoštivanje hrvatskih žrtava, Ustava RH i Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH, te je verificirao krivotvorenje povijesnih činjenica nastalo iz doba jugokomunističke vladavine, kada se datum 27. srpnja 1941. godine obilježavao kao «Dan ustanka naroda i narodnosti SR Hrvatske», što je ukinuto nakon stvaranja hrvatske države i Domovinskog rata.

Navedena obljetnica se ne povezuje sa antifašističkom, već velikosrpskom ideologijom, budući da su toga datuma pobunu organizirali četnici, pripadnici tzv. Dinarske divizije pod vodstvom ratnih zločinaca Momčila Đujića i Draže Mihailovića, sa ciljem stvaranja velike Srbije prema projektu «Velike Homogene Srbije» četničkog ideologa Stevana Moljevića i čišćenja državnog teritorija od svih narodnih manjina. U tim pohodima etničkog čišćenja, došlo je do teških zločina nad tamošnjim Hrvatima.

Žalosno je da se na ovakav način i dalje radi na krivotvorenju hrvatske povijesti i veličanju četničke ideologije, iako je Ustavom i hrvatskim zakonima odvojen antifašizam od komunističke i velikosrpske ideologije, jasno su određeni datumi obilježavanja obljetnica, te se tako kao Dan antifašističke borbe obilježava 22. lipnja, jer je na taj dan 1941. godine osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Ovakvi događaji i krivotvorenje hrvatske povijesti posebno pogađaju hrvatske ratne vojne invalide, hrvatske branitelje i obitelji poginulih u Domovinskom ratu čije otvorene rane teško zacjeljuju nakon stradavanja u obrani suvereniteta RH od velikosrpske agresije.

Predsjednik HVIDR-a RH
Josip Đakić

Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-a RH
Josip Periša