Povući hrvatskog veleposlanika iz Srbije i zamrznuti diplomatske odnose
28.01.2011.

autor Hvidra RH

Predsjednik udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida …Predsjednik udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) Josip Đakić rekao je danas da će zbog slučaja hrvatskog branitelja Tihomira Purde zatražiti od hrvatske vlade da povuče veleposlanika iz Beograda kao prvi čin nezadovoljstva odnosom Srbije prema hrvatskim pravosudnim tijelima, naročito prema istražnim tijelima u Osijeku koje je utvrdilo da nema nikavih osnova za Purdinu krivnju.

To je jedan od prvih poteza koje tražimo da se učine, rekao je Đakić na konferenciji za novinare, na kojoj je iznio i Hvidrin zahtjev da se zamrznu diplomatski odnosi sa Srbijom dok se ne riješe pravna pitanja glede hrvatskih branitelja.

Upitavši ima li osnova sporazum o suradnji između srbijanskih i hrvatskih pravosudnih tijela i trpi li jedna strana zbog toga dok druga likuje, Đakić je zatražio da da se još jedanput preispita taj sporazum.

Ne možemo trpjeti ni zbog koga, naročito zbog srbijanskog i bosanskohercegovačkog ministarstva pravosuđa koja ne nalaze razumijevanje i koja suradnjom smatraju sam jednostranu primjenu svojih argumenata, istaknuo je opet zapitavši smatra li se sporazumom takvo podmetanje “fabriciranih dokumenata”.

Kritizirajući srbijanska i bosanskohercegovačka pravosudna tijela u “slučaju Purda”, dodao je da “više ne možemo šutjeti kako bismo dokazali da je ovo pravna država. Stoga tražimo da se zamrznu diplomatski odnosi sa Srbijom dok se ne riješe ovi pravni odnosi”, rekao je Đakić.

Također je najavio da će zatražiti ostavku ministra pravosuđa ako Purda bude izručen Srbiji i jasno ćemo se očitovati o obrani svih hrvatskih branitelja kojima se takve optužnice stavljaju na teret.

Sve što je učinila predsjednica vlade i ministar nisu naišli na plodno tlo ni u BiH ni u Srbiji i stoga smo se obvezni jasno očitovati što to stoji u optužnicama iz 1992. koje je tada pisala Savezna Republika Jugoslavija.

“Pisali su ih bivši čelnici tadašnje vojne obavještajne službe KOS-a, koji su u logorima “iskamčili” potpise hrvatskih branitelja i stavili im na teret nešto što nisu učinili”, rekao je, dodavši da je to utvrdilo i naše državno odvjetništvo. U tim spisima, kazao je, nalaze se optužnice za slovensku Teritorijalnu obranu i MUP kao i za Armiju BiH, ali bez ikakvih dokaza. Ocijenio je da taj “fabricirani spis nalazi na plodno tlo”. To više nije ni normalno, ni ukusno ni zakonski, poručio je, ocijenivši te optužnice nedopustivim i “kukavičjim jajem”.

Đakić je rekao da je posebice zgrožen šutnjom udruga za zaštitu ljudskih prava, poput Amnesty Internationala, koji se nije oglasio nakon jasna očitovanja hrvatskoga državnog odvjetništva da nema nikave sumnje za Purdu. To zabrinjava i to su ta mjerila koja takvu i takve organizacije bacaju u koš za smeće, izjavio je.

Pozvao je sve članove HVIDR-e da se u subotu odazovu na najavljen prosvjed branitelja u Vukovaru pod nazivom “12 i 5” u povodu slučaja Purda.