Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u Virovitici otvorila 6. sajam zadruga hrvatskih branitelja
04.10.2010.

autor Hvidra RH

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor u Virovitici je otvorila 6. …

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor u Virovitici je otvorila 6. sajam zadruga hrvatskih branitelja na kojem se okupilo više od 250 braniteljskih zadruga iz cijele Hrvatske. Uz predsjednicu Vlade RH Jadranku Kosor, svečanosti otvaranja, između ostalih, nazočili su i: potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Popijač, saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić, župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić, gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin,…

Cilj okupljanja je međusobno povezivanje braniteljskih zadruga te upoznavanje javnosti i potencijalnih poslovnih partnera s radom zadrugara-hrvatskih branitelja, kao i prezentacija proizvoda i usluga braniteljskih zadruga.

– Sjećam se kada smo 2004. godine krenuli u projekt osnivanja braniteljskih zadruga mnogi su bili sumnjičavi. Te godine imali smo 10 zadruga, a danas ih je 469 od kojih 310 ima izravnu pomoć Vlade u iznosu od 46.000.000,00 kuna. To znači da smo dobro planirali i prepoznali ono što hrvatski branitelji žele. S ponosom ističem da je u zadruge okupljeno oko 3.000 branitelja i isto toliko kooperanata – kazala je između ostalog predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor.

Izdvojila je primjer zadruga koje su potpisale ugovor s Podravkom o isporuci 402 tone povrća i voća. Sajam je organiziralo Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a održavao se je u centru grada Virovitice na potezu od Robne kuće do Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

Prvi sajam zadruga hrvatskih branitelja održan je u Vukovaru. Tada je svoje proizvode predstavilo 50 zadruga. Godinu potom, održan je u Splitu (115 zadruga), pa u Zagrebu koji je okupio 157 zadruga. Vodice su 2008. godine bile domaćin za 198 zadruga hrvatskih branitelja, dok se je prošle godine, u Koprivnici okupilo 210 zadruga iz cijele Hrvatske.

Uručeni ugovori o korištenju Mjera i potpora te poticanja osnivanja zadruga hrvatskih branitelja

U sklopu održavanja 6. sajma zadruga hrvatskih branitelja koji se u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti održavao u Virovitici, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, koja je i otvorila sajam, uručila je ugovore o korištenju Mjere poticanja osnivanja zadruga hrvatskih branitelja i Mjere potpore projektima zadruga hrvatskih branitelja sljedećim zadrugama: Braniteljska zadruga BILJE- MARINE; Braniteljska zadruga BOJE SREĆE; Braniteljska zadruga ČAGLIN; Braniteljska zadruga DABAR-CARLSTADT; Poljoprivrednoj zadruzi branitelja DALMACIJA EKO PROJEKT; Braniteljska zadruga DOLINA VOJLOVICE; Braniteljska zadruga DONJI GRAD; Braniteljska zadruga EKO-KOTAR; Braniteljska zadruga EKO-NATURA; Braniteljska zadruga GRANIČAR 350; Braniteljska zadruga IDEJA; Braniteljska poljoprivredna zadruga IMPALA; Braniteljska zadruga INTRADA; Zadruga KRAVLJI ROG; Zadruga za lov i turizam LOVDŽIJA; Poljoprivredna zadruga MARAŠKA TINJ; Braniteljska zadruga za proizvodnju i usluge MEDENE RUKE; Braniteljska zadruga NEPOKORENI GRAD; Braniteljska zadruga OLUJNO JUTRO; Braniteljska zadruga OTKOS 10; Braniteljska zadruga PLETER; Poljoprivredno braniteljska zadruga za ekološku proizvodnju PRUNUS; Zadruga RECRO UTILIS; Poljoprivredno uslužna braniteljska zadruga SAMAR; Poljoprivredna zadruga VIRIBUS UNITIS; Poljoprivredna zadruga LIST; Zadruga branitelja PLETIONA; Zadruga branitelja ŠKRPUN; Zadruga za turizam OTOCI-OBALA-ZAGORA.

[nggallery id=14]