Predsjednik HVIDR-a RH sudjelovao u Bruxellesu u Europskom parlamentu na Konferenciji “Rasvjetljavanje istine o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu”
23.03.2017.

autor Hvidra RH

Predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić sudjelovao je dana 21. ožujka 2017. u Bruxellesu u Europskom parlamentu na Konferenciji „Rasvjetljavanje istine o nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu”, koju je organizirao zastupnik u Europskom parlamentu g. Ivica Tolić. 

Na konferenciji su uz predstavnike Europske komisije i UN-a sudjelovale neke od obitelji osoba nestalih tijekom rata u Hrvatskoj, kao i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić. Bila je to izvrsna prigoda da predstavnici naših institucija, braniteljskih udruga i stradalnika Domovinskog rata u srcu Europe upoznaju i europske institucije s istinom i ponovno progovore o problemu da je još uvijek nepoznata sudbina više od 1500 osoba te mjesto ukopa posmrtnih ostataka više od 400 smrtno stradalih osoba.

Prema riječima zastupnika Tolića, cilj organiziranja konferencije je rasvjetljavanje istine o nestalima i stradalima u Domovinskom ratu te potaknuti institucije da se napokon riješi to pitanje na koje prije svega gledamo kao pitanje humanosti bez ikakve ideološke pozadine. Htjeli bismo da ti ljudi konačno pronađu svoj mir. Mislim da se presporo rješavaju sudbine nestalih osoba. Naša je želja podignuti tu razinu i koristiti mogućnosti Europske unije, Parlamenta, Komisije i svih drugih institucija.
Predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić istaknuo je da sve države članice EU-a, kao i one koje to žele postati moraju sudjelovati u rješavanju tog problema, a posebice Srbija koja nije ništa napravila po tom pitanju. Iako je Vlada RH 19. srpnja 2016. osnovala Povjerenstvo za praćenje provedbe prijelaznih mjerila  u pregovaračkim kriterijima poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji, čija je zadaća, između ostalog, pratiti suradnju Srbije u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih osoba, još uvijek nemamo nikakvih izvješća po tom pitanju. Od Srbije se očekuje konstruktivna suradnja sa susjedima po pitanju nestalih osoba, što uključuje i brzu razmjenu informacija. Srbija mora osigurati prava žrtava i njihov pristup pravdi i pravosuđu, bez diskriminacije, a to znači i pravo na odštetu za žrtve rata, rekao je Đakić.

Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić istaknuo je da podizanje tog pitanja na europsku razinu može unaprijediti pronalazak nestalih i učiniti efikasnijim administracije svih zemalja – bilo iz nije bilo zemalja u okruženju koje apliciraju za članstvo u EU. Svakako to je pitanje koje mi moramo postavljati kao jedno od primarnih pitanja u odnosima sa zemljama u okruženju. Za ovu temu treba senzibilizirati europsku javnost i iz nje izbaciti politiku i bilo kakvo strančarenje. I zato mi je iznimno važno što se o tome danas govorilo i u srcu Europe, istaknuo je Brkić.