Predstavljanje prijedloga smjernica
16.01.2023.

autor Hvidra RH

Dana 22. prosinca 2022. godine, na Trgu žrtava fašizma 1 u Zagrebu u 17:00 i 17:30 sati, u suradnji s projektnim partnerom Udrugom specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske, održano je predstavljanje prijedloga smjernica za razvoj javnih politika na teme Radna aktivnost branitelja i uključenost u društveno poduzetništvo te Zdravstvena skrb hrvatskih branitelja u okviru projekta Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije – smjernice za budućnost koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Smjernice su izrađene na temelju stručnih istraživanja, a ciljanoj skupini predstavili su ih vanjski suradnik za društveno poduzetništvo mag.oec Alen Halilović i savjetnik tematske mreže za zdravstvo mag.med.techn Stanko Šincek.

Uz ciljanu populaciju, hrvatske branitelje, predstavljanju su nazočili saborski zastupnik gospodin Damir Habijan i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i grada Zagreba. Po završetku predstavljanja smjernica održan je prigodni domjenak kojem je prisustvovao i ministar obrane, dr. sc. Mario Banožić.

Nakon pozdravnog govora predsjednika Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, gospodina Siniše Trohe i uvodnog govora voditeljice projekta Ide Maček, nazočnima su se obratili mag.med.techn Stanko Šincek i mag.oec. Alen Halilović, predstavivši prijedloge smjernica. Po završetku, perspektivu iz zakonodavnog okvira iznio je dipl.iur Damir Habijan.

Tijekom predstavljanja sudionici su se upoznali sa prednostima i ponekim nedostacima društvenog poduzetništva, isto kao i razlikama u odnosu na tradicionalno poduzetništvo. To je oblik poduzetništva koji predstavlja tip poslovanja vođen primarno društvenim ciljevima i stvaranjem pozitivnog društvenog i okolišnog učinka te značajno doprinosi ostvarenju strateških ciljeva, posebice društvenoj koheziji, borbi protiv siromaštva i povećanom zapošljavanju, kreiranju novih proizvoda, očuvanju resursa, vrednovanju baštine i bioraznolikosti te unapređenju kvalitete života kroz poslovanje za društvenu dobrobit. Ono je koncept koji pokreće stvaranje ekonomske i društvene vrijednosti kroz izgradnju društvenih promjena koje zadovoljavaju potrebe i nude zapošljavanje teško zapošljivih i marginaliziranih društvenih kategorija. Za razliku od tradicionalnog poduzetništva, profit koji se ostvaruje putem ovakvog modela poduzetništva reinvestira se ulaganjem u zajednicu ili se koristi za provedbu ostalih programa i ciljeva koji doprinose poboljšanju uvjeta življenja, očuvanju okoliša i održivom razvoju.

Istoga dana, održalo se predstavljanje prijedloga smjernica na temu Zdravstvena skrb hrvatskih branitelja. Velik naglasak stavljen je na područje koje se bavi zdravstvenim pitanjima ciljane populacije s obzirom na velik pobol i smrtnost hrvatskih branitelja, kako bi ih se motiviralo na redovite sistematske preglede i shvaćanje važnosti psihosocijalnog zdravlja.

Nazočni su bili upoznati s rezultatima stručnih istraživanja na temelju kojih su smjernice nastale. Oni ukazuju na važnost održavanja i unapređenja mentalnog zdravlja i psiholoških čimbenika u svrhu poboljšanja opće kvalitete života pojedinaca te u konačnici stvaranje sretnijeg i funkcionalnijeg društva u cjelini.