Priopćenje povodom izjave medijima glavnog haaškog tužitelja Serge Brammertz
09.03.2012.

autor Hvidra RH

Ovim putem najoštrije osuđujemo izjave glavnog haaškog tužitelja Serge Brammertz objavljene u hrvatskim medijima dana 8. ožujka 2012. pod naslovom: «Neka Hrvatska odluči o obilježavanju Oluje, ali društvo mora znati što se stvarno dogodilo.»Ovim putem najoštrije osuđujemo izjave glavnog haaškog tužitelja Serge Brammertz objavljene u hrvatskim medijima dana 8. ožujka 2012. pod naslovom: «Neka Hrvatska odluči o obilježavanju Oluje, ali društvo mora znati što se stvarno dogodilo.»

U potpunosti smo šokirani navodima u nastavku teksta kojima ovaj službenik haaškog suda u svojstvu stranke u nepravomoćnom sudskom postupku, protivno načelima međunarodnog prava, na krajnje neprimjeren i drzak način, narušava suverenitet i državni integritet samostalne hrvatske države, upravo u trenutku kada je Republika Hrvatska potpisala ugovor o pristupanju Europskoj uniji.

U ime hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata koji su svoje dijelove tijela ugradili u temelje neovisne i slobodne hrvatske države, uvjereni u pravično suđenje i nevinost naših generala, sigurni smo da će Haaški sud u žalbenom postupku donijeti oslobađajuću presudu, te smatramo nedopustivim i ponižavajućim postupke ovog službenika međunarodnog suda kojima se prejudicira krivnja i omalovažava veličanstvena vojno-redarstvena oslobodilačka akcija «Oluja» i na neviđeni način vrši pritisak na državnu vlast suverene države kojoj se sugerira ukidanje određenih zakona. Operacijom «Oluja» Hrvatska vojska i policija oslobodile su okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava tzv. Republika Srpska Krajina. Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij osim istočne Slavonije. Oluja je, uz Bljesak, ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Temeljem Ustava RH i Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u RH svake se godine 5. kolovoza obilježava kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Budući da se radi o komentarima nepravomoćih sudskih presuda u postupku protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, smatramo potpuno neprimjerenim, kao i grubim prekoračenjem ovlasti da druga strana u tom sudskom postupku putem medija vrši pritisak na državne organe suverene i neovisne države.

Ovim putem moramo istaknuti svoje razočarenje izostankom pravodobne reakcije državnih vlasti na ove izjave glavnog haaškog tužitelja, te pozivamo predsjednika RH i predsjednika Vlade RH, da, temeljem svojih zakonskih ovlasti, što žurnije odgovore na ovo neprimjereno miješanje u suverenost i neovisnost hrvatske države.

Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-a RH:

 

Josip Periša