Priopćenje povodom uhićenja Gorana Hadžića
20.07.2011.

autor Hvidra RH

Ovim putem pozdravljamo uhićenje posljednjeg haaškog bjegunca i ratnog zločinca Gorana Hadžića, kojeg je prije sedam godina tužiteljstvo za ratne zločine u Haagu optužilo za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata …Ovim putem pozdravljamo uhićenje posljednjeg haaškog bjegunca i ratnog zločinca Gorana Hadžića, kojeg je prije sedam godina tužiteljstvo za ratne zločine u Haagu optužilo za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom Hrvata i drugih osoba nesrpske nacionalnosti, za pokolj 264 ranjenika iz vukovarske bolnice na Ovčari, kao i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu u Hrvatskoj od lipnja 1991. do prosinca 1993. godine.

Iako je i naše županijsko tužiteljstvo u Vukovaru 2003. godine, protiv Gorana Hadžića i ostalih čelnika pobunjenih Srba, podignulo optužnicu za zločine u Vukovaru 1991. godine, imenovani je, nakon podizanja haaške optužnice, pobjegao, te se skrivao i bio nedostupan pravosudnim tijelima i licu pravde dugi niz godina.

Od počinjenih ratnih zločina 1991. godine, prošlo je dugih 20 godina, a ovo uhićenje, kao i uhićenje zloglasnog Ratka Mladića, slaba je satisfakcija velikom broju žrtava, kao i članovima njihovih obitelji, koji se godinama bore sa bolnim posljedicama nezaraslih otvorenih rana uzrokovanim gubitkom svojih najdražih, a posebice je teško obiteljima žrtava pokolja na Ovčari, kao i progona i ubojstava u Vukovaru, Dalju, Erdutu, Lovasu i selu Klisa, kao i cijeloj Istočnoj Slavoniji.

Pravda je spora, ali dostižna, međutim ovim putem, u ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata RH, moramo osuditi gotovo neprikriveno skrivanje ovog ratnog zločinca, nedovoljan angažman i dugogodišnje nepostupanje nadležnih tijela u Srbiji, budući da je, evidentno da je uhićenje Hadžića, kao i uhićenje Ratka Mladića, vremenski i politički motivirano, odnosno predstavlja uvjet za ratificiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, a izjave predsjednika Srbije Borisa Tadića o provođenju istrage o odgovornima za skrivanje Hadžića i Mladića, u ovom su slučaju potpuno besmislene.

Ovo je uhićenje mali i spori korak prema pravdi za obitelji žrtava, nadamo se da će pomoći u rasvjetljavaju činjenica i pronalasku velikog broja nestalih osoba, posebice u slučaju nasilno odvedenih i ubijenih iz vukovarske bolnice i Vukovara, ali potaknuti dosadašnjim iskustvima haaškog poimanja prava i pravde, izjednjačavanja žrtve i agresora, nismo u potpunosti uvjereni da će na kraju pobijediti pravda, te da će i ovaj ratni zločinac odgovarati za svoja užasna djela protiv čovječnosti, pokolje, ubojstva, progone i ostale zločine koje je počinio, a koje je hrvatski narod pretrpio u obrani svoje Domovine.

Josip Đakić
predsjednik HVIDR -a RH