Priopćenje za javnost
15.04.2024.

autor Hvidra RH

Najoštrije osuđujemo protuustavne postupke predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji je svojom objavom kandidature na parlamentarnim izborima i aktivnim sudjelovanjem u izbornoj kampanji na strani jedne političke opcije, u potpunosti prekršio odredbe Ustava i narušio ustavnopravni poredak.

Iz još uvijek udobne fotelje i zaštićene pozicije predsjednika države, otvoreno pretendira na mjesto premijera i nameće biračima  izbor svoje političke stranke i njihove koalicije, pritom izravno kršeći Ustav i zakone, ne poštujući državne institucije, upozorenja Ustavnog suda i mišljenja svih relevantnih ustavnopravnih stručnjaka, svakodevno nas maltretirajući svojim govorom mržnje, lažnom moralnošću i pravednošću, u svrhu prljave i nepravedne izborne kampanje usmjerene prema jednoj političkoj stranci, dok putuje po cijeloj zemlji na račun državnih obveznika, izbjegavajući zakonske obveze dostave podataka o financiranju izborne promidžbe.

Poručujemo mu da nismo zaboravili što je radio u svom premijerskom mandatu zajedno sa svojim sljedbenicima. Sjetimo se samo ministra branitelja Freda Matića koji je doveo do blaćenja ugleda i časti hrvatskih branitelja na način objavljivanja registra branitelja, započinjući lov na vještice, čineći dostupnim njihove podatke raznim tužiocima iz Srbije. Sjetimo se samo smrti heroine Domovinskog rata Nevenke Topalušić, kao i samozapaljivanja branitelja u Savskoj, a posebice tko je poslao hrvatsku policiju na branitelje i 100%tne invalide u kolicima na Markovu Trgu.

Sjetimo se Milanovićeve skandalozne teze o građanskom ratu, nasilnog postavljanja ćiriličnih ploča u Vukovaru pod otkriljem noći u svrhu provokacije i manjka empatije prema žrtvama velikosrpske agresije, kada je opisao razbijanje ploča, kao „sukob zakona i uličara“, vrijeđajući hrvatske branitelje i članove obitelji poginulih i nestalih branitelja koji su se usudili usprotiviti bezakonju, pokazujući pri tom što stvarno misli o njima i o Domovinskom ratu.

Posebice se sa tugom prisjećamo mladog dragovoljca Domovinskog rata Darka Pajičića, logoraša srpskih koncentracijskih logora, koji je tada smrtno stradao od posljedica nemilosrdnog napada od strane hrvatskog policajca kojeg su Milanović i tadašnji ministar unutarnjih poslova Ostojić zdušno branili i uredno rehabilitirali, dok se hrvatski dragovoljac sa Trpinjske ceste, nedavno preminuli Marijan Živković, otac dvojice poginulih branitelja, godinama provlačio po sudovima zbog razbijanja ploča, da bi tek 2019. godine bio potpuno oslobođen krivnje.  

Možda je najbolji primjer Milanovićevog odnosa prema braniteljima priča o dvije ploče. Milanović je za ploču Hrvatskih obrambenih snaga rekao da je treba „maknuti, baciti negdje. To nema veze sa Domovinskim ratom“, a ćiriličnu ploču je podigao na pijedestal pred nosom branitelja i žrtava Vukovara. Zar smo sve to zaboravili?

Milanović i danas ne bira riječi i napada hrvatske branitelje, što već predstavlja njegovu poznatu praksu  koja se ponavlja i jača tijekom svake predizborne kampanje, kao i ovaj zadnji napad na glavnog državnog odvjetnika i hrvatskog branitelja Ivana Turudića, kojem očito nije mogao zaboraviti da je izručio bivše čelnike jugoslavenske tajne službe Perkovića i Mustača Njemačkoj ili da je rehabilitirao blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Hrvatski branitelji borili su se u Domovinskom ratu protiv velikosrpskog agresora da bi stvorili hrvatsku državu, današnju cijenjenu članicu Europske unije, te se protivimo postupcima kojim nas danas predsjednik Milanović, u svojstvu Putinovog političkog vazala, svojom vanjskom politikom usmjerava prema Banja Luci, Srbiji i Rusiji.

Slijedom svega navedenog, POZIVAMO SVE HRVATSKE DOMOLJUBE DA GLASAJU ZA DRŽAVOTVORNU STRANKU HRVATSKU DEMOKRATSKU ZAJEDNICU, koja nas je, na čelu sa prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, uspješno vodila u pobjedničkom Domovinskom ratu i dovela do stvaranja hrvatske države, te se tako i danas u miru uspješno dokazala u obrani od svih teških izazova sa kojima smo se susreli od teških ekonomskih kriza, razornih potresa i pandemije koronavirusa, dok je istovremeno intezivno radila na sveobuhvatnoj skrbi i vraćanju dostojanstva hrvatskih branitelja i digniteta Domovinskog rata.

                                                                                                                         Predsjednik Glavnog odbora HVIDR-a RH                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Josip Periša