Priopćenje za javnost
05.06.2018.

autor Hvidra RH

 

U ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske, ovim putem najoštrije osuđujemo navode iznesene u najnovijem uratku novinara portala Index Vojislava Mazzocco objavljenog na navedenom portalu dana 04.06.2018. pod naslovom: „Vojislav Mazzocco – što sam radio u Ministarstvu branitelja“.

Iako su opće poznati stavovi novinara Indexa o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, ostali smo poprilično šokirani činjenicom da je imenovani civilni rok služio u Ministarstvu branitelja, te da je, po vlastitom priznanju, primljen preko veze u doba ministra Ivice Pančića nakon što je podnio prigovor savjesti jer „nije htio služiti vojsku i čistiti lišće u nekoj vojarni“.

Postavlja se pitanje kako je i što je navedena osoba mogla raditi u Ministarstvu u odjelu za psihosocijalnu pomoć hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji i koliko je naših članova vrijeđala i zlostavljala, kao što se i danas u predmetnom tekstu javno izruguje teško stradalim hrvatskim ratnim vojnim invalidima 100% I grupe. Imenovani je očito bio u nemogućnosti suspregnuti mržnju koju je tada osjećao prema onima koji su od njega očekivali pomoć, ali su sa druge strane naišli na „državnog uhljeba“ koji se ismijavao nad njihovim problemima i osjećajima dok je, po vlastitom priznanju, dolazio na posao u 10,00, a odlazio u 12,00 sati, te je temeljem ugovora o djelu dobivao 2.100,00 kn mjesečno, čak i nekoliko mjeseci nakon što mu je istekao ugovor. Radi svega navedenog, tražit ćemo izvješće o njegovom radu od nadležnog Ministarstva.

I dok se ovakve osobe i raznorazni uhljebi, bez problema i preko veze, zapošljavaju u ministarstvima i drugim državnim institucijama, to je očito onemogućeno djeci hrvatskih branitelja koja se uredno javljaju na natječaje budući da ispunjavaju uvjete za radna mjesta, pa se tako upravo jedan takav uhljeb Mazzocco ovih dana okomio na zapošljavanje djeteta ministra hrvatskog branitelja Tome Medveda putem transparentnog javnog natječaja u jednoj zaštitarskoj firmi.

Dok politička stranka SDP promptno staje u obranu spomenutog uhljeba Mazzocca, napadajući ministra hrvatskih branitelja, zbog neprovjerenih izjava tzv. prijetnji novinaru, iako je ministar isto demantirao, nismo primjetili da se ista stranka ogradila od monstruoznih izjava svog člana i saborskog zastupnika Nenada Stazića koji svojim govorom mržnje preko društvenih mreža javno potiče na nasilje i mržnju prema hrvatskom narodu, a posebice hrvatskim braniteljima.  Budući da se nadležne institucije u ovom slučaju još uvijek nisu očitovale, naša će Udruga podnijeti kaznenu prijavu protiv imenovanog člana SDP-a.

Slijedom svega navedenog, možemo zaključiti da se radi o organiziranom javnom napadu na hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, a posebice na ministra hrvatskih branitelja i generala HV Tomu Medveda, kojemu ovim putem dajemo podršku u njegovom radu na realizaciji Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, kao i provođenju projekata u svrhu promicanja vrijednosti Domovinskog rata i psihosocijalnog osnaživanja hrvatskih branitelja, a koje projekte je prepoznala i Europska unija, što je predstavljeno na uspješnom trodnevnom Simpoziju Ministarstva održanog  sredinom svibnja u Zagrebu.