PRIOPĆENJE ZA JAVNOST-Predstavljen projekt HVIDR-e RH i FER-a
21.02.2017.

autor Hvidra RH

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

 

 

Predstavljen projekt  HVIDR-e RH  i FER-a

 

Edukativne radionice, tribine, okrugli stolovi, demonstracije računalno potpomognute kognitivno-bihevioralne terapije i dokumentarno multimedijsko praćenje svih navedenih aktivnosti

 

 

U sklopu 22. SŠNIDOR-a u porečkom hotelu Delfin predstavljen je još jedan zajednički projekt HVIDR-e RH i FER-a. Uvodno predavanje na temu Značaj, perspektive i mogućnosti računalno potpomognute kognitivno-bihevioralne terapije u očuvanju i jačanju mentalnog zdravlja održali su prof. dr. sc. Krešimir Ćosić i dr. med spec. psihijatar Andrea Jambrošić Sakoman, koja je potom zajedno s doc. dr. sc Sinišom Popovićem i mag. ing. Franom Jurišićem prezentiralo i demonstriralo rad sustava za računalno potpomognutu kognitivno-bihevioralnu terapiju.

Stradavanja i ranjavanja hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata kao i njihovi teški poratni uvjeti života doveli su do velikog broja „nevidljivih rana Domovinskog rata“ koje ozbiljno ugrožavaju kako psihološku tako i socijalnu i druge dimenzije kvalitete života hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Značaj psiholoških problema prouzrokovanih ratnim i poratnim stradavanjima hrvatskih branitelja dovoljno ilustriraju podaci o velikom porastu intervencija u regionalnim centrima za psihotraumu u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu te Centru za krizna stanja, s manje od 100 tisuća intervencija u 2005. godini do preko 200 tisuća intervencija u 2009. i svim narednim godinama.

Nacionalni program Ministarstva branitelja prepoznaje važnost psihoterapijskog pristupa za psihološko osnaživanje hrvatskih branitelja, a stručnjaci Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) o rezultatima svojeg međunarodno prepoznatnog znanstveno-istraživačkog rada održali su u Hrvatskoj niz tribina i prezentacija na temu primjene novih računalnih metoda i alata u dobro poznatoj psihoterapijskoj metodi kognitivno-bihevioralne terapije, na kojima su sudjelovali brojni psihijatri i psiholozi, predstavnici klinika za psihijatriju i centara za psihotraumu u RH, članovi braniteljskih udruga i šira javnost.

Dugoročni cilj ovog projekta je psihološko osnaživanje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji kroz novu računalno potpomognutu kognitivno-bihevioralnu terapiju i njeno približavanje kliničkoj primjeni. Ovaj oblik personaliziranog terapijskog i relaksacijskog procesa koji je prilagođen individualnim potrebama, problemima, ratnom putu i poratnoj životnoj situaciji hrvatskih branitelja, sastoji se od niza slika, video materijala, virtualnih scena itd. uz istovremeno praćenje njihovih fizioloških reakcija kao što su npr. promjene u broju otkucaja srca, disanju, znojenju, glasu i izrazima lica tijekom razgovora s terapeutom. Na taj način se može unaprijediti efikasnost psihološkog osnaživanja branitelja koji se suočavaju s najrazličitijim posljedicama stradavanja i ranjavanja u Domovinskom ratu kroz niz računalno potpomognutih kognitivno-bihevioralnih terapeutskih seansi. Isto tako, kroz veću dostupnost računalno potpomognute kognitivno-bihevioralne terapije u svim našim centrima za psihotraumu i braniteljskim bolnicama očekuje se značajan doprinos smanjenju rutinskog opterećenja naših psihijatara i psihologa s obzirom da se preko 200 tisuća intervencija odvija na godišnjoj razini u centrima za psihotraumu od 2009. godine.

 

 

 

 

Sudjelovanje hrvatskih branitelja u demonstracijama računalno potpomognute kognitivno-bihevioralne terapije predstavljati će značajan iskorak prema približavanju ovih znanstvenih istraživanja kliničkoj praksi u RH s ciljem unaprjeđenja psihološkog osnaživanja i zdravstvene skrbi svih hrvatskih branitelja koji su pretrpjeli fizička i psihička ranjavanja i stradavanja u Domovinskom ratu. Svakako, kompleksnost predviđenih dugoročnih ciljeva zahtijeva kontinuirano jačanje partnerstva između predstavnika klinika, medicinskih stručnjaka i psihologa, krajnjih korisnika, branitelja i braniteljskih udruga, te inženjera i znanstvenika Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. I na kraju, računalno potpomognuta kognitivno-bihevioralna terapija u formi telepsihijatrije može biti primjenjiva na široku populaciju građana RH, EU i svijeta, kako bi se na psihološkoj razini mogli učinkovito suprotstavljati najrazličitijim vrstama nepredvidivih stresova koji mogu bitno narušiti njihovo socijalno funkcioniranje, od ratnih trauma, stresova koje sa sobom nose različite prirodne katastrofe kao što su poplave i potresi, pa sve do suvremenog terorizma.

Dnevni red provedbe demonstracija računalno potpomognute kognitivno-bihevioralne terapije

Poreč, hotel Delfin – subota, 8. listopada 2016.

 

 

 • 12:00 – 13:30
  • Predavanje „Značaj, perspektive i mogućnosti računalno potpomognute kognitivno-bihevioralne terapije u očuvanju i jačanju mentalnog zdravlja“, prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, Andrea Jambrošić Sakoman, dr. med., spec. psihijatar
 • 13:30 – 15:00 Ručak
 • 15:00 – 17:30
  • Prezentacija i demonstracija rada sustava za računalno potpomognutu kognitivno-bihevioralnu terapiju, doc. dr. sc. Siniša Popović, Andrea Jambrošić Sakoman, dr. med., spec. psihijatar, Fran Jurišić, mag. ing.
   • Struktura i sastavnice sustava za računalno potpomognutu kognitivno-bihevioralnu terapiju
   • Razgovor i intervju ispitanika i terapeuta o simptomima anksioznosti u okviru računalno potpomognute kognitivno-bihevioralne terapije
   • Snimanje osnovnog emocionalnog statusa ispitanika (fiziologija, glasovne i facijalne značajke)
   • Vježbe jačanja mentalne snage kroz računalno potpomognutu kognitivno-bihevioralnu terapiju
   • Autogeni trening i relaksacija primjenom virtualne stvarnosti
  • Razgovor, pitanja, odgovori, primjedbe i sugestije u provedbi budućih demonstracija računalno potpomognute kognitivno-bihevioralne terapije za hrvatske branitelje.