STOP nasilju nad ženama s invaliditetom
09.01.2023.

autor Hvidra RH

Slijedom Kampanje SOIH – Mreža žena s invaliditetom u svezi aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i Međunarodnog dana ljudskih prava predstavnica Zajednice županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH, Adela Osvaldić, a u ime udruga okupljenih u  9. Centra znanja, snimila je  poruku s izjavom “STOP nasilju nad ženama s invaliditetom” s prijevodom na hrvatski znakovni jezik.

Kampanja se provodila s ciljem senzibiliziranja i podizanja svijesti šire javnosti o velikoj pojavnosti i žurnoj potrebi djelovanja u cilju sprječavanja nasilja nad ženama i djevojkama, a posebice nad ženama i djevojkama s invaliditetom. Poseban cilj ove godine, pod motom #pokrenite bio je potaknuti Vladu Republike Hrvatske da skloništa za žene žrtve nasilja učini potpuno pristupačnim ženama s invaliditetom i to građevinski, komunikacijski i orijentacijski.

Kroz aktivnosti koje su se u Kampanji provodile poslana je snažna poruka o nužnosti eliminacije svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, s posebnim naglaskom na važnosti edukacije. Posebnu pažnju privukao je video “STOP nasilju nad ženama s invaliditetom” izrađen u okviru Kampanje, a kroz koji se šalje posebna poruka u cilju sprječavanja nasilja nad gluhim ženama.