Svečani prijem predstavnika veterana iz Kosova
14.02.2018.

autor Hvidra RH

Slijedom provođenja projekta Suradnje sa udrugama iz drugih zemalja i realizacije aktivnosti prijenosa znanja u okviru programskog područja u kojem djeluje naša udruga temeljem Sporazuma o razvojnoj suradnji, dana 07. veljače 2018. organiziran je radni sastanak sa predstavnicima udruga veterana iz Kosova. Sastanku su nazočili predsjednici i članovi tijela HVIDR-a RH, sa  suradnicima.

Predsjednik HVIDR-a RH je naglasio kako se hrvatski ratni vojni invalidi dugi niz godina suočavaju sa teškim posljedicama stradavanja u Domovinskom ratu, te je objasnio dugogodišnje aktivnosti udruge u cilju rješavanja prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kroz razne načine suradnje sa nadležnim državnim tijelima, posebno ističući dobru suradnju sa sadašnjom vlasti na izradi Jedinstvenog Zakona o  hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. Početkom 2018. u sklopu realizacije projektnih aktivnosti dogovorena je organizacija uzvratnog posjeta u Ukrajinu u cilju provođenja projekta suradnje sa udrugama iz drugih zemalja u razmjeni iskustava i pomoći naših udruga u svrhu prijenosa znanja u praćenju i provedbi utjecaja na javne politike i partnerskog odnosa sa nadležnim državnim tijelima u postupku izrade i donošenja zakona kojima se reguliraju prava branitelja radi pomoći u adekvatnom rješavanju prava veterana Ukrajine u zakonskom okviru putem njihovih državnih institucija, kao i razvijanje suradnje na međunarodnim projektima psihosocijalne rehabilitacije u cilju ublažavanja ratnih posljedica i uključivanja u društveni život.

Predstavnici udruga veterana  Kosova bili su izuzetno zadovoljni i počašćeni toplom dobrodošlicom, u otvorenom prijateljskom razgovoru iznijeli su svoja ratna iskustva kao i problem sa kojima se oni i članovi njihovih obitelji susreću u svakodnevnom životu vezano za teške posljedice stradavanja u ratu. Posebno su izrazli zadovoljstvo nastavkom suradnje sa hrvatskim ratnim vojnim invalidima u razmjeni iskustava u rješavanju njihovih prava u zakonskom okviru putem državnih institucija, kao i razvijanje suradnje na međunarodnim projektima psihosocijalne rehabilitacije u cilju ublažavanja posljedica njihovih ratnih stradavanja.