Svečano otvaranje – 27. SŠNIDOR “MALI LOŠINJ 2023.”
15.10.2023.

autor Hvidra RH

Temeljem provođenja plana i programa, Zajednica županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH organizirala je 27. Svehrvatsko športsko natjecanje invalida Domovinskog rata (27. SŠNIDOR), koje je održano 13. – 15. listopada 2023. u Malom Lošinju. Natjecanje je održano pod Visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, te pokroviteljstvom gradonačelnice Malog Lošinja, Ane Kučić.

SŠNIDOR je tradicionalno natjecanje hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata RH, koje se kontinuirano organizira od 1993. godine, te se ove godine prvi puta održalo u Malom Lošinju. Do sada su domaćini u nekoliko navrata bili gradovi: Vukovar, Mostar, Knin, Osijek, Varaždin, Šibenik, Pula, Zagreb, Zadar, Poreč, Makarska i Virovitica.

Značaj organizacije SŠNIDOR-a u proteklih 27 godina njegovog održavanja, očituje se u kontinuiranim aktivnostima HRVI-a koje doprinose njihovom psihofizičkom osnaživanju, podizanju razine opće zdravstvene sposobnosti, jačanju športskih, edukativnih i terapijskih sposobnosti, poticanju druženja, zdravog života i športsko-natjecateljskih aktivnosti, u svrhu rehabilitacije i ublažavanja teških posljedica stradavanja u obrani suvereniteta RH, te u konačnici prevenciji oboljenja i smanjenju smrtnosti HRVI-a. Natjecanje je tijekom godina iznjedrilo veliki broj paraolimpijaca koji su ostvarili zapažene rezultate i zlatne medalje na međunarodnim natjecanjima.

Svečano otvaranje održano je u petak 13. listopada na Trgu Republike Hrvatske u Malom Lošinju sa početkom u 15,00 sati, nakon organiziranog mimohoda 22 postave slijedom postrojavanja svih športskih ekipa iz cijele RH i HVIDR-a HVO Herceg-Bosne.

U ime organizatora sve natjecatelje i sudionike natjecanja pozdravio je predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić, zahvalivši pokroviteljima, Vladi RH, kao i ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Tomi Medvedu na potpori u provedbi projekata HVIDR-a RH i ovom tradicionalnom natjecanju hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata, kao i Gradu Lošinju na gostoprimstvu, a svim sportašima zaželio je uspješno natjecanje.

Svečanom otvaranju natjecanja nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade, koji je ujedno otvorio natjecanje.
U prigodnom obraćanju ministar je predstavio postignuća u unaprjeđenju sustava skrbi za hrvatske branitelje i stradalnike te napose hrvatske ratne vojne invalide. Podsjetio je da su izgrađena četiri veteranska centra te najavio širenje mreže veteranskih centara.
Naglasio je važnost predstojećih izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima, kojima će se prvi put nakon 20 godina uskladiti i povećati invalidnine HRVI-a i zaokružiti proces unaprjeđenja opsega prava za mirovine ratnih vojnih invalida HVO-a, zahvalivši im na njihovom doprinosu u obrani Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zahvalio je predsjedniku HVIDR-a RH i svim županijskim zajednicama na entuzijazmu koji ulažu u organizaciju ovog natjecanja te što kroz svoj svakodnevni rad daju doprinos u izgradnji društva u kojem se štite vrijednosti stvorene u pobjedničkom Domovinskom ratu.
„Mi smo pobjednici! Hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi i stradalnici stup su ove zemlje, Domovinski rat kamen temeljac na kojem počiva slobodna Hrvatska, a Hrvatska vojska i policija jamac naše sigurnosti“, poručio je Medved, dodavši da je to stav Vlade, kojoj su hrvatski branitelji i invalidi Domovinskog rata nadahnuće i inspiracija u svakodnevnom radu.

„Zahvaljujući vama, ova djeca danas mogu tu uz vas stajati i biti zadovoljni i sretni. I ovaj trg na kojem se nalazimo zahvaljujući vama zove se Trg Republike Hrvatske, a Hrvatska je ponosna članica međunarodnih organizacija“, rekao je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Gari Cappelli, pozdravljajući hrvatske ratne vojne invalide u ime svih saborskih zastupnika.

Izaslanik ministra obrane Ivan Jušić pozdravio je sve natjecatelje i čestitao im na sudjelovanju na ovoj tradicionalnoj sportskoj manifestaciji, na kojoj sudjeluje oko tisuću hrvatskih ratnih vojnih invalida.

U ime grada domaćina okupljenima se obratila gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, ujedno pokroviteljica natjecanja. Predstavila je ljepote toga kraja i zahvalila organizatorima što su izabrali Mali Lošinj za ovogodišnje natjecanje, za koje je rekla da je puno više od sportske manifestacije, te je svima zaželjela dobrodošlicu na taj sunčani otok.

U glazbenom dijelu sudjelovala je renomirana klapa „Burin“ iz Cresa koja je izvela dvije pjesme “Croatio, iz duše te ljubim” i “Bože, čuvaj Hrvatsku”.

Nakon blagoslova svih natjecatelja od strane vlč. Roberta Zubovića, dekana i župnika Župne crkve rođenja Blažene Djevice Marije, uslijedila je tradicionalna utrka u kolicima stopostotnih ratnih vojnih invalida Rivom lošinjskih kapetana, nakon čega su započela ostala natjecanja na sportskim borilištima.