Tematske mreže – Zdravstvena skrb hrvatskih branitelja
22.04.2022.

autor Hvidra RH

Tematske mreže – „Zdravstvena skrb hrvatskih branitelja“ u sklopu projekta „Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije -smjernice za budućnost“

U sklopu projekta „Analiza društvenih faktora koji utječu na kvalitetu života braniteljske populacije -smjernice za budućnost“ 19. ožujka 2022. s početkom u 11:00 sati u Domu kulture Sračinec, Varaždinska 273, održano je predstavljanje prijedloga smjernica na temu „Zdravstvena skrb hrvatskih branitelja“ koje su temeljene na rezultatima istraživanja i iskustvima s terena kao i druga po redu psihosocijalna radionica na temu povezanost fizičkog zdravlja s aspektom duhovnosti.

Smjernice je nazočnima predstavio savjetnik tematske mreže za zdravstvo, mag.med.techn, Stanko Šincek, obrađena su pitanja preventivnih mjera, liječenja, palijativne medicine i rehabilitacije ciljane skupine (branitelji). Rezultati ukazuju na važnost održavanja i unapređenja mentalnog zdravlja i psiholoških čimbenika, u svrhu poboljšanja opće kvalitete života pojedinaca te u konačnici stvaranje sretnijeg i funkcionalnijeg društva u cjelini.

Nakon predstavljanja smjernica održana je druga po redu psihosocijalna radionica kojoj se pridružio vlč. Ivica Cujzek koji je na blagdan sv. Josipa sudionicima radionice održao predavanje o povezanosti duhovnog mira i fizičkog zdravlje te na koje načine postići i održati mir, radost te kako doprinijeti izgradnji suvremenog društva.

Nositelj projekta je Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, a na njemu, uz Zajednicu županijskih zajednica, udruga i članova HVIDR-a RH kao partnera na projektu, sudjeluje još 15 organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih i znanstvenih institucija s ciljem razvijanja dijaloga i jačanja suradnje između braniteljskih udruga, ostalih organizacija civilnog društva, jedinica lokalne i regionalne samouprave, socijalnih partnera i znanstvenih institucija sa svrhom izrade smjernica za poboljšanje kvalitete života hrvatskih branitelja.